La FIB tindrà un laboratori d’aplicacions mòbils gràcies al crowdfunding

Compartir

La Facultat d’Informàtica de Barcelona ha superat, a falta de dues setmanes, la quantitat mínima a obtenir per disposar d’un laboratori que li permeti estar a l’última en el terreny de les apps mòbils. I continuen sumant…

Un dels camps amb més present i futur al seu davant dins del món de la informàtica i les noves tecnologies és, sense cap mena de dubte, el de les apps mòbils. Ningú de nosaltres es separa gaire del seu smartphone: abans, un telèfon servia per a poc més que trucar, ara en el nostre terminal podem gestionar el correu electrònic, les xarxes socials, jugar, veure-hi pel·lícules, navegar per Internet… i fer moltes altres tasques.

Per aprofitar aquestes possibilitats dels actuals telèfons intel·ligents es necessiten aplicacions, i per tal de crear aquestes apps es necessiten professionals qualificats, tasca que recau en les universitats, instituts i acadèmies. Malauradament, en els temps que corren, la formació no és una prioritat en els pressupostos, i els centres educatius s’han d’espavilar pel seu compte per aconseguir els recursos necessaris.

És el cas de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) que, fins a la data, disposa d’una aula de formació en tecnologies mòbils per a la plataforma Android, però li’n calia una altra per a la plataforma iOS (iPhone i iPad).

El motiu d’haver de necessitar una aula diferenciada per al desenvolupament d’apps per als dispositius d’Apple és que per a fer la programació es necessiten ordinadors de la marca de la poma mossegada amb l’entorn de desenvolupament de la mateixa companyia.

Existeixen eines i recursos que permeten programar indistintament per a una plataforma o altra, però són de terceres parts i la seva continuïtat es troba sempre dependent de la voluntat d’Apple i els canvis que aquesta introdueixi en les APIs del seu sistema operatiu mòbil, que sempre vindran acompanyades dels mateixos canvis en l’entorn de desenvolupament oficial, però poden trigar en productes de terceres parts, que també estan subjectes a, senzillament, l’abandonament.

A més, la majoria d’empreses busquen professionals que treballin amb les eines oficials i, per tant, els coneixements en aquestes són els que han d’impartir els centres d’ensenyament.

L’objectiu de la FIB (Facultat d’Informàtica de Barcelona) de la UPC és reconvertir una de les aules que ja tenen a la seva disposició en una aula on es puguin dur a terme cursos de creació d’apps per a iOS, o els alumnes es puguin auto-formar.

Sense comptar amb el pressupost necessari, la FIB ha hagut de recórrer al crowdfunding, i ha estat sens dubte un encert, perquè a dues setmanes de finalitzar el període de recollida de donacions, han superat el mínim necessari.

I això ha estat mercès a un donant del qual en desconeixem la identitat, però que probablement serà una empresa ja que veurà la seva generositat recompensada amb el bateig de la nova aula amb el seu nom, l’estampació del seu logotip en una placa, i la menció pública en tots els comunicats públics que facin menció a les activitats que es duran a terme en aquesta instal·lació.

La quantitat donada per aquesta empresa és de 6.000 euros, que permetran fer front a la compra de cinc equips iMac amb un preu de 1.200 euros cadascun. Però el repte no s’acaba aquí.

Un cop aconseguida la xifra mínima que es demanava, i amb quinze dies per davant, s’intentarà arribar als 15.600 euros que permetrien a la universitat omplir amb 13 iMac l’aula.

El rellotge segueix comptant, i si és del vostre interès encara queden formes de finançar aquest projecte.

Copyleft 2013 El Mur Tecnològic
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà El Mur Tecnològic
Guillem Alsina
Etiquetes: