La FSF acusa a Apple de violar la GPL

Compartir

MacLa limitació en la capacitat d’ús i lliure distribució d’un joc sota llicència GPL a través de l’App Store ha motivat la denúncia, que ha estat realitzada mitjançant carta oberta però no davant dels jutjats. Però no tota la culpa és atribuïda a la companyia de Cupertino, ja que els encarregats de la realització del port també podrien haver violat la llicència lliure. Apple ha reaccionat eliminant el programa de l’App Store. És aquesta l’obertura que tant exigeix Jobs als altres, com per exemple a Adobe?

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – La llicència lliure GPL i els termes de l’acord per a desenvolupadors de l’App Store semblen ser incompatibles, segons ha resolt la Free Software Foundation (FSF), organisme internacional encarregat de promoure l’ús del programari lliure en tots els àmbits i de vetllar pel compliment de les llicències que l’acompanyen. El zel en aquest darrer aspecte ha desembocat en una forta activitat per part de la FSF tant en la vessant "evangelitzadora" de l’ús del programari lliure en la societat i els seus avantatges, com d’enfrontament amb tota mena d’empreses per l’incompliment que aquestes fan de la GPL i altres llicències semblants.

El joc objecte de la polèmica és GNU Go, una implementació per a ordinador del joc conegut a occident com a Go i originat a l’antiga Xina, que es juga amb peces blanques i negres sobre un tauler quadrat dividit en quadres. Go és molt popular en els països asiàtics.

GNU Go té un port per a iPhone/iPod Touch que, com totes les aplicacions per a aquests dispositius, és distribuït legalment via App Store. Les condicions d’ús d’una aplicació exposada a la botiga d’aplicacions d’Apple és que no es pot traspassar el programa a qui es vulgui de manera lliure, ni emprar-lo en altres dispositius diferents d’aquell per al qual ha estat llicenciat, quelcom que xoca frontalment amb les llibertats 0 i 2 de les quatre que composen la base del programari lliure i que fonamenten la GPL.

Per la seva banda, els termes d’ús que Apple fa signar deixen la potestat de decidir en quins dispositius s’utilitza i si és possible redistribuir qualsevol programa, a la companyia de la poma mossegada.

La FSF va exigir per escrit a Apple que respectés el text de la GPL, malgrat que alhora l’organització es mostrava temorosa de que la seva exigència només desemboqués en el veto a GNU Go per part d’Apple i, amb això, probablement l’expulsió de totes les aplicacions GPL de l’App Store a llarg termini. La companyia de Cupertino està facultada per a això, doncs l’acord que han d’acceptar els desenvolupadors abans de publicar una aplicació a l’App Store permet a la companyia de la poma expulsar qualsevol programa que vulgui per una sèrie de motius que, en tot cas, poden ser de consideració discutible. I, efectivament, així ha estat: Apple ha donat de baixa a GNU Go de l’App Store, complint així amb els temors de la FSF.

Cal indicar que la FSF també es troba en converses amb els responsables d’aquest port per a iPhone OS de GNU Go, doncs considera que aquests també han violat la llicència, i això podria haver motivat a Apple a retirar el programari, per tal de protegir-se. Malgrat tot, tampoc sorprèn gaire l’exclusió, donada l’actitud de control que exerceix la companyia de Cupertino sobre el que es pot o no executar en els seus dispositius mòbils (iPhone, iPod, iPad), però si que provoca un somriure cínic si pensem que fa poques setmanes Steve Jobs criticava a Adobe per no apostar per tecnologies obertes com l’HTML 5. Sembla que l’obertura, a Cupertino, l’entenen d’una manera unilateral i molt peculiar.

Sembla poc probable que el cas arribi als tribunals, ja que la carta oberta publicada per la FSF és més una denúncia social que un intent seriós de posar en compromisos legals a la companyia de Cupertino, la qual -i d’altra banda- ja es troba involucrada en més d’una investigació (o les passes prèvies que poden desembocar-hi) per presumptes pràctiques monopolístiques.

Apple no ha realitzat cap comentari oficial a través del seu lloc web.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina