La FSF s’alia amb Google en la cerca d’un estàndard de vídeo per a l’HTML 5

Compartir

GoogleImportant recolzament el que dóna una de les organitzacions més importants del món del programari lliure a la proposta de la multinacional del cercador com a códec de vídeo estàndard per a l’HTML 5.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – En una declaració per escrit publicada al seu lloc web, la FSF (Free Software Foundation) es declara partidària de triar el códec de vídeo WebM creat i alliberat per Google, com a estàndard per a l’HTML 5 en detriment de l’H.264, que és actualment el còdec més emprat per càmeres de vídeo i a la Web. En el mateix comunicat, la FSF també insta els creadors i administradors de llocs web a abandonar l’H.264 en favor del WebM.

La FSF esmenta el fet de que l’H.264 s’un còdec subjecte a patents, mentre que el WebM és lliure. Aquesta organització sembla oblidar completament un altre còdec lliure recolzat també per Opera i Mozilla com és l’OGG Theora, i al qual la mateixa FSF havia donat tot el seu suport en el passat.

Tot i que la FSF és una organització molt important a nivell de la comunitat de desenvolupadors en programari lliure i, sense cap mena de dubte, el seu suport a l’opció proposada per Google no és en absolut menyspreable, el seu pes en la decisió final que ha de prendre el W3C no serà tan important. És un suport més per a Google, però que al seu torn pot facilitar que altres empreses i organitzacions afins s’inclinin a favor del WebM en aquesta cursa, fet que si podria suposar un desequilibri de la balança a favor de la proposta de la multinacional del cercador.

El principal problema el tindran els fabricants de maquinari, ja que molts d’ells van apostar en el seu moment per H.264 per a les seves videocàmeres o webcams per ser un còdec popular i tenir més possibilitats de convertir-se en l’estàndard per a la Web i, per tant, facilitar que un cop capturat el vídeo aquest pugui ser carregat directament a Internet. És, per exemple, el què ha fet Casio amb la videocàmera Tryx presentada en el darrer CES, que pot gravar a MOV i a H.264 .

El suport de la FSF a WebM també suposa un petit revés per a Apple, que ha apostat des de fa temps per l’H.264 . Microsoft, en canvi, s’ha mirat tota la lluita de poders des de la barrera sense pràcticament intervenir, pel què la decisió de la FSF no li hauria de suposar gaires problemes, malgrat que el fet de que el còdec ara favorit per ser triat com a estàndard de l’HTML 5 hagi estat ideat per Google suposarà sens dubte una petita “taca” en el seu amor propi.

Copyleft 2011 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina