La indústria de la telefonia mòbil es posa d’acord per estandarditzar els carregadors dels telèfons

Compartir

Mobile World Congress 2009Aquest recentment celebrat Mobile World Congress pot passar a la història com el marc en el qual els fabricants de terminals de telefonia es van posar d’acord per estandarditzar els carregadors. Tot i això, aquesta mesura -impulsada per la GSMA- no s’implantarà fins al 2012.


Redacció – No hi ha cap mena de dubte que un dels principals maldecaps dels usuaris d’aparells electrònics és la diversitat de carregadors que arriben a acumular, un de diferent per a cada "gàdget". La indústria de la telefonia mòbil no n’és una excepció, i els carregadors poden no només diferir entre fabricants diferents, sinó també en models diferents del mateix fabricant. Un bon exemple d’això és Nokia, que disposa actualment de dos tipus de carregadors diferents.

La GSM Association (GSMA), entitat que aglutina a la indústria de la telefonia mòbil, ha liderat un grup de disset empreses entre les quals s’hi compten fabricants de terminals i operadors, que ha treballat per aconseguir un acord que permeti estandarditzar els carregadors de telèfon mòbil. Finalment, la setmana passada i durant el congrés mundial de telefonia mòbil, aquesta organització va realitzar el tan esperat anunci.

El format seleccionat per la indústria com a futur estàndard és el mini-USB, i la seva implantació en la majoria de terminals haurà de ser una realitat l’1 de gener del 2012. Compta amb el suport de primeres espases com Nokia, Sony Ericsson, Motorola, Samsung, Qualcomm, Telefònica, Vodafone, Orange o T-Mobile.

A més de facilitar en gran mesura la vida als consumidors, l’adopció de la que ja s’ha convingut en anomenar solució de càrrega universal (UCS per les seves sigles en anglès) suposarà un estalvi energètic estimat en un 50% del consum d’energia, i l’eliminació de fins a 51.000 tones de carregadors duplicats. Per exemple, en una família amb tres telèfons mòbils es podran arribar a suprimir dos d’aquests aparells, i la seva reposició es podrà fer comprant una nova peça a qualsevol botiga. L’experiència de quedar-nos sense bateria en qualsevol lloc i no tenir un carregador compatible a mà per solucionar el problema també anirà desapareixent amb el temps, gràcies al fet que qualsevol persona que disposi d’un ens el podrà deixar per carregar el nostre telèfon. A més, podrem utilitzar el port USB d’un ordinador per realitzar aquesta operació.

Un "perill" que poden córrer els usuaris és que a partir de la data límit per engegar aquesta iniciativa (l’abans comentat 1 de gener del 2012) o fins i tot abans, és que els fabricants deixin d’incloure el carregador en el paquet del terminal, per impulsar que els usuaris "heretin" el carregador de l’anterior model per al nou. Els principals fabricants d’impressores ja fa temps que no inclouen el cable USB per connectar aquest perifèric a l’ordinador a la caixa.

Guillem Alsina