La indústria tecnològica, amb un ull posat en la crisi irlandesa

Compartir

EuropaL’amenaça de l’augment d’impostos a les multinacionals pot afectar molts grans del sector tecnològic, que han deslocalitzat centres de suport i activitats logístiques a l’illa.

Redacció – Gràcies a les facilitats fiscals en forma d’un baix impost de societats que el govern de la República d’Irlanda ha ofert a les grans multinacionals del sector tecnològic, moltes d’aquestes han situat en l’illa els seus principals serveis estratègics i, fins i tot (com és el cas de Google), les oficines europees.

Noms com IBM, SAP o HP a més de les seves filials i partners, van desembarcar a l’illa a principis del seu gran boom econòmic atretes pels baixos imposts. Ràpidament, serveis de logística que rebien el material fabricat des del llunyà orient i el distribuïen a la resta del vell continent es van radicar a Irlanda, a més d’altres departaments com ara atenció al client.

A l’abric de tota aquesta activitat, milers de llocs de treball s’han anat creant al llarg d’aquests darrers anys, directa o indirectament vinculats amb el creixement de l’activitat d’aquest sector.

Ara, amb una crisi galopant i un pla de rescat a tocar que obliguen a prendre mesures correctores, el govern irlandès ha posat l’ull sobre els baixos imposts que s’estan cobrant a les grans empreses amb l’òbvia intenció d’augmentar-los, el què -com era de preveure- ha posat nervioses a aquestes grans corporacions, que es juguen la davallada d’una part dels seus sucosos beneficis en cas de no convèncer les autoritats o, en darrer terme, no poder trobar un substitut.

Islàndia comença a sonar com una possible opció, malgrat que clima i situació no acompanyen precisament. El primer és un fre per convèncer del canvi a molts treballadors qualificats, mentre que el segon augmenta ni que sigui lleugerament els costs del transport.

De moment, Irlanda es nega a acceptar qualsevol baixada de l’impost de societats, però…

Copyleft 2010 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)