La integració de Trolltech en Nokia canviarà les aplicacions Symbian

Compartir

SymbianLa interfície S60 quedarà obsoleta, deixant pas a una altra de nova basada en les llibreries QT. Els programadors s’hauran de reciclar, i la compatibilitat binària cap enrere podria quedar en dubte.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – En una entrevista concedida al bloc TamsS60, David Wood (membre de l’equip directiu de la Symbian Foundation) deixava a entreveure que hi hauria canvis futurs en l’ecosistema de desenvolupament i aplicacions per al sistema operatiu Symbian, i fins i tot hi va haver una rectificació posterior per a evitar donar la sensació de què S60 (la interfície gràfica escollida per Nokia en el moment de l’adquisició de Symbian en detriment d’UIQ i d’altres) anava pel camí de l’extinció, tot i que la veritat és que la sensació que es desprèn de les paraules de Wood és que les aplicacions per a aquest sistema operatiu de codi obert per a dispositius mòbils canviaran.

La veritat és que d’ençà de l’adquisició de Trolltech per part de Nokia ara fa poc més d’any i mig, es veia venir que els desenvolupaments en programari de la companyia noruega serien integrats en un moment o altre en els de la mateixa Nokia, que passen -evidentment- per Symbian. Fins ara, i malgrat tot, poc o res s’ha dit o fet sobre el tema, i Trolltech i els seus productes només s’han utilitzat en els Internet Tablets de Nokia.

Tot i això, l’empenta de BlackBerry, els “nouvinguts” al mercat Apple (iPhone), Android i WebOS (Palm), així com la insistència de Microsoft en entrar per la porta gran en el segment dels smartphones (el que comporta tot el potencial de màrqueting de la companyia de Redmond) ha fet que Symbian, abans líder en aquest sector, perdi pistonada. Si es pensa bé, en part és lògic: Symbian és l’hereu directe de Psion, una plataforma que tot i la seva evolució al llarg del temps, s’ha d’adaptar als darrers avançaments des d’una base ja existent, mentre que altres de les plataformes competidores neixen noves i fresques per adaptar a la perfecció aquests nous desenvolupaments.

Bons exemples d’això són, d’una banda, la interfície multitàctil inventada per Apple i inclosa en l’iPhone OS, o l’excel·lent integració de WebOS amb els serveis online en general. Per estar a l’alçada d’aquests competidors, Symbian ha de treballar sobre codi nou, adaptant-lo al ja existent per tal de garantir la compatibilitat de les aplicacions existents, quelcom que mina la seva capacitat d’adaptació i innovació per poc que sigui.

Probablement és per això que a la Fundació Symbian estan pensant en realitzar un tall a més profunditat, trencant amb part del passat encara que conservant una part de l’herència que pugui interessar-los, de manera que el seu sistema operatiu s’adapti als nous reptes i necessitats del present. En aquest sentit, la integració de les llibreries QT obligarà a canviar certs aspectes de la programació, malgrat que es guardarà una certa compatibilitat cap enrere.

L’aparença i usabilitat (look&feel) d’aquestes aplicacions també experimentarà un salt qualitatiu a remolc dels canvis introduïts sota el capó del sistema operatiu, i la creació d’interfícies més espectaculars i un millor suport als dispositius multitàctils (camp en què si bé Symbian ja hi està adaptat i treballant correctament, ningú iguala a l’iPhone OS) serà la clau per entendre aquesta integració.

No s’han fet públiques dates relacionades amb aquesta integració, i el més probable és que només hi hagi algunes referències llunyanes més o menys vagues, com podria ser al llarg de 2010 per a implementar els canvis i 2011 per a realitzar els tests, amb sortida al mercat de la nova versió de Symbian amb la interfície QT integrada a finals d’aquest mateix any o ja en el 2012.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)