La justícia europea ha dictaminat: l’aplicació del cànon digital a l’Estat Espanyol no és correcta

Compartir

Unió EuropeaSGAE i els grups que s’oposen a ella reben de formes molt diferents la sentència del cas PADAWAN: per als primers, aquesta reforça la imposició del cànon, mentre que per als segons reafirma la seva il·legalitat. La veritat, com en tantes altres casuístiques, es troba a mig camí d’ambdues postures.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Des d’aquest passat dijous dia 21, hem pogut llegir titulars sobre la suposada il·legalitat del cànon digital aplicat per la SGAE en pràcticament tots els mitjans de comunicació. És una veritat a mitges: el Tribunal Europeu ha dictaminat que la interpretació que la llei espanyola fa de la directiva europea sobre el tema no s’ajusta al seu esperit, ja que l’aplicació del cànon es fa indiscriminadament, però també justifica que aquest s’apliqui als usuaris finals només per la possibilitat que aquests tenen de realitzar còpies per a ús privat.

El dictamen diferencia clarament entre usos professionals i aquells qui poden respondre a ells, i usos particulars, a més d’indicar (encara que no precisar) que la compensació oferida als posseïdors dels drets de propietat intel·lectual dels continguts copiats o presumptament copiats, ha de ser justa i equilibrada. No ha donat més detalls, i òbviament no ha parlat de xifres concretes.

Tampoc ho pot fer; Europa només ofereix una directiva -no una llei- que després han de ser els estats membres els qui la interpretin i tradueixin en el seu codi legal. Tot i això, la directiva també disposa d’un esperit que en aquestes implementacions han de respectar els estats membres.

Tots satisfets

La SGAE es mostra satisfeta amb la resolució del tribunal, ja que segons ella, “recolza la legalitat del cànon digital a Espanya”, i no va del tot desencaminada: molts eren els que advocaven per l’abolició de totes les formes de cànon i que veuen així legitimat tal impost, malgrat que continuen titulant que aquest cànon és totalment il·legal. Simplement, no s’ajusta a la normativa europea, però tan sols amb una petita desviació. Per la resta, pot existir.

D’altra banda, aquests mateixos detractors de la SGAE i entitats afins, poden mostrar-se parcialment satisfets (en la mateixa mesura en què es mostraran insatisfets el govern espanyol i la SGAE), ja que el tribunal ha dictaminat que el cànon compensatori per còpia privada no es pot aplicar indiscriminadament a tots els suports i usos, sinó que cal fer una clara distinció entre els suports i usos professionals i els particulars. Només els darrers poden estar gravats.

Aquesta sentència respon totalment als interessos de les administracions públiques, que advocaven per romandre totalment exemptes del pagament del cànon, una petició que va caure prou malament a la SGAE.

PADAWAN, encara entre l’espasa i la paret

La resolució del tribunal europeu no és un veredicte, sinó l’aclariment sol·licitat per l’Audiència Provincial de Barcelona a la Cort Europea per la interpretació que la legislació espanyola fa de la directiva europea sobre compensació per còpia privada en mitjans digitals.

Per això, i un cop emès el text que constitueix aquest aclariment i degudament comunicat a l’Audiència Provincial de Barcelona, serà aquest òrgan qui hagi de decidir si PADAWAN haurà de fer front al pagament dels més de 16.000 euros que la SGAE li demana en concepte de l’import del cànon dels mitjans venuts entre 2002 i 2004, o bé és només una part o res.

Tot torna allà on va començar i les espases (judicials) segueixen en l’aire.

Més informació

Sentència del tribunal de Justícia de la Unió Europea (document en PDF)

Copyleft 2010 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)