La LinuxCon Europe d’aquest any comença centrada en el cloud i el big data

Compartir

La conferència europea de la Linux Foundation se centra aquest any en les tendències de moda en la informàtica corporativa, especialment el cloud computing però també el big data (molt relacionada amb l’anterior) i la virtualització.

Edimburg, la capital d’Escòcia, acull enguany l’edició europea de la LinuxCon, la conferència sobre el sistema operatiu del pingüí i el programari lliure en general. I, un cop perduda la “batalla dels escriptoris”*, la contesa amb les altres plataformes de programari se centra ara en els servidors, les xarxes corporatives, i la mobilitat.

Entre les conferències d’aquest any, diverses de dedicades al tema de moda: cloud computing, computació en el núvol. El terme OpenStack estarà present en totes i cadascuna de les habitacions i passadissos del Centre Internacional de Conferències d’Edimburg.

Fora del núvol, un dels principals anuncis de l’esdeveniment és que l’Open Virtualization Alliance (OVA) esdevé un projecte col·laboratiu de la mateixa Linux Foundation. Això, en opinió d’aquesta última entitat, esperonarà l’adopció del hypervisor KVM (Kernel-based Virtual Machine) com a eina oberta de virtualització per a entorns empresarials, mitjançant l’increment del màrqueting, l’educació i la comercialització.

OVA fou fundada fa dos anys per contribuir a l’adopció de KVM. Des de llavors, aquest sistema de virtualització s’ha convertit en el de més ràpid creixement entre les tecnologies de virtualització, amb un creixement en els desplegaments en aquest darrer any del 50% segons les dades d’IDC. Entre les 250 companyies que formen part de l’OVA hi trobem “pesos pesats” del panorama tecnològic com HP, IBM, Intel o Red Hat.

El segon anunci és la publicació d’un nou paper per part de la Linux Foundation, titulat “Understanding the Open Cloud” (Comprenent el núvol obert), i amb el qual la fundació vol ajudar a definir el panorama de la creació de núvols privats amb programari lliure i com es pot contribuir a aquests.

La importància dels clouds privats queda patent en, per exemple, la darrera versió d’Ubuntu, la 13.10, la qual ofereix suport per a OpenStack en clústers petits de a partir de cinc màquines, per facilitar a petites i mitjanes empreses la creació dels seus propis núvols privats.

La LinuxCon Europe se celebra des d’aquest dilluns dia 21 fins al dimecres 23 d’octubre.

* GNU/Linux només s’executa en un 1,65% dels ordinadors d’escriptori, segons les estadístiques proporcionades per NetMarketShare, tot i haver intentat durant molt de temps plantar-li cara a Windows i Mac OS X.

 

Copyleft 2013 El Mur Tecnològic
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà El Mur Tecnològic

Guillem Alsina
Etiquetes: