La ‘Llei Sinde’ ressuscita al Senat gràcies a un acord polític

Compartir

CibersocietatLes principals forces polítiques acorden les modificacions necessàries per tal que la polèmica normativa passi el tràmit que, fins ara, havia impedit la seva aprovació. Més garanties judicials abans de tancar un lloc web que contingui enllaços o fitxers que es consideri vulnerin els drets d’autor, i la promesa del govern de revisar el cànon digital segons el dictamen aclaridor del Tribunal Europeu.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Després d’unes quantes setmanes de difícil estira i afluixa per part de les dues principals forces polítiques estatals (PSOE, en el govern i PP en l’oposició), aquestes juntament amb CiU han acordat una esmena poc abans de que acabés el termini per tornar a presentar la llei per al seu tràmit al Senat.

En aquesta esmena s’ha buscat arreglar dos dels aspectes més criticats de la proposta per tal de satisfer l’oposició i als grups d’activistes per les llibertats digitals, encara que això últim només s’ha aconseguit parcialment, ja que entitats com l’AUI (Associació d’Usuaris d’Internet) que sempre s’han mostrat molt bel·ligerants, reconeixen un cert avanç, però no acaben de mostrar-se del tot complagudes, i és probable que es vagin expressant públicament més oposicions conforme vagin passant els dies.

L’esmena aprovada a tres bandes atorga més garanties judicials per al tancament d’un lloc web que suposadament infringeixi drets d’autor, ja que a partir d’ara serà necessària la signatura d’un jutge per a això. No s’elimina la comissió dependent del Ministeri de Cultura, però se la relega a un paper més consultiu que executiu, al contrari del que tenia anteriorment.

El govern també es compromet a revisar la legislació que regula l’aplicació del polèmic ‘cànon digital’ en un període no superior a tres mesos, prenent per a això en consideració el dictamen del Tribunal Europeu sobre el tema, en el que aquest organisme indicava que l’aplicació de la Directiva Europea a l’Estat Espanyol sobre la matèria no s’ajustava a l’esperit d’aquesta, per la qual cosa recomanava la seva modificació. Queda pendent veure si hi haurà efectes retroactius d’algun tipus, malgrat que en època de crisi és poc probable que es pensi en tornar diners a algú…

Copyleft 2011 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina