La mort del reproductor MP3 d’altes prestacions

Compartir

Els darrers resultats trimestrals d’Apple revelen una dada que, per a mi, anuncia el principi de la fi de l’era dels reproductors MP3, tot i que a aquests encara els queda un darrer alè de vida per a tasques molt concretes.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – L’iPod es troba camí d’urgències. No ha ingressat ja però ho farà aviat. I, amb ell, la resta dels reproductors del mercat de qualsevol marca. La fi dels seus dies s’acosta i no es tracta d’un castic diví, si no simplement que la seva funció de permetre escoltar música passa a integrar-se en el smartphone, cada cop amb més assiduïtat.

No ho dic perquè sí (encara que aquesta és una columna d’opinió i, per tant, podria dir-hi el que vulgui), si no sobre una idea que he tingut basant-me en els darrers resultats trimestrals presentats per Apple, en els quals la companyia de Cupertino revela que les vendes dels seus iPod van baixar, mentre la resta pujava.

Ràpidament em va venir una pregunta al cap: per què el públic deixava de comprar iPods? i ho vaig comparar amb la meva situació. Jo abans tenia un d’aquests gàdgets, de fet uns quants al llarg d’aquests últims anys, però ara he suplit el meu reproductor MP3 pel meu smartphone, que també pot reproduir música. Total, és simplement afegir-li uns cascos o connectar-lo a uns altaveus i ja està.

I no crec que jo sigui l’únic que segueix aquesta tendència; és més, vaticino que al llarg dels propers anys el reproductor MP3 autònom anirà morint a poc a poc en favor del smartphone, el tablet i l’ordinador, connectats a Internet i amb serveis de música online tipus Spotify, que seran cada cop més utilitzats en aquests dispositius a mesura que la Xarxa de xarxes vagi esdevenint cada dia realment més “omnipresent” gràcies a tecnologies com la 4G.

No serà una defunció total i absoluta -i tampoc serà immediata, encara “arrossegarem” aquesta tecnologia durant uns quants anys-, ja que sempre hi haurà nínxols per als quals es vendran. Per exemple, per a nens els pares del qual són poc inclinats a comprar-los un smartphone però han de calmar la seva “set” d’aparells electrònics, per a qui vol escoltar música a la piscina (per a la qual cosa els MP3 submergibles poden tenir els seus partidaris en el futur) o per a aquelles persones que volen adornar amb una banda sonora els seus exercicis al gimnàs sense exposar el seu smartphone a cops que el puguin trencar o espatllar-lo. Personalment, això últim ho he arreglat comprant-me uns auriculars sense fils (per Bluetooth), amb el que ja no porto el telèfon al damunt, si no que el deixo a la meva bossa d’esports, a l’entrada del gimnàs.

Les tecnologies neixen, creixen i es transformen. Realment, el reproductor de música no morirà del tot, si no que continuarà vivint en tots i cadascun dels telèfons mòbils que puguin reproduir cançons i podcasts, independentment de que es puguin considerar o no smartphones, a més de en els seus successors pensats per a un públic menys generalista i més adaptats per a tasques concretes com el submergible per a anar a la platja o la piscina.

Copyleft 2011 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina