La mort d’un històric: adéu WinAmp

Compartir

AOL ha anunciat la ‘discontinuació’ del reproductor MP3 que va marcar tota una època.

Interfície d'usuari de Winamp

Diu la màxima que els vells rockers no moren mai, però en realitat a tots i cadascun els arriba la seva hora encara que les seves creacions passin a l’Olimp de la música i es converteixin en temes immortals que s’escoltin a través de generacions durant eons. Si bé compositors com Bach, Schubert, Beethoven o Wagner van veure les seves vides extingides en el seu moment, les seves obres segueixen vigents a dia d’avui.

Canviant de tema, i anant-nos-en al món de les noves tecnologies, també tenim noms que han marcat època. Apple, per exemple, i malgrat el que li passi en un futur a llarg termini, haurà deixat el seu nom marcat a foc en l’esdevenidor de la informàtica i la telefonia mòbil. I, en l’àmbit dels reproductors de música per programari, Winamp és un d’aquests noms que brillarà amb força a l’altar de la informàtica.

Nascut el 1997 i ja amb data de defunció, el proper 20 de desembre de 2013, segons ha anunciat AOL, companyia propietària del programari. Winamp va néixer com un reproductor de MP3 per programari que, a més, suportava altres formats de fitxer d’àudio.

La seva publicació va coincidir (i no pas per atzar) amb els inicis i el gran auge del format MP3 i de les descàrregues des d’Internet en aquest format, essencialment il·legals mitjançant Napster (si eren, a més, il·lícites, això és una altra qüestió i es pot debatre molt sobre el tema). El sistema d’intercanvi creat per Shawn Fanning va néixer el 1999, el mateix any en què AOL adquiria Nullsoft, la creadora de Winamp.

La resta de reproductors de música no es comparaven amb Winamp ni per qualitat en la reproducció, ni per possibilitats, ni tampoc pel seu aspecte, ja que aquest programari destacava sobre la resta per les possibilitats de modificar la seva aparença mitjançant skins o pells, que fins i tot podien ser construïdes pels mateixos usuaris.

Però llavors va arribar l’iPod (2001), les connexions a Internet van començar a guanyar ample de banda, les autoritats van començar a atacar els serveis de descàrrega, i els actors que ofereixen música a través d’streaming es van anar guanyant una quota de mercat cada cop més gran fins arribar a l’eclosió d’aquests darrers anys.

La gent escolta cada vegada més música en els seus dispositius mòbils, i si ho fa des d’un ordinador, s’empra generalment un servei de streaming com Spotify o equivalent.

Tot i llançar una versió per a Android, Winamp va anar perdent adeptes i, en aquest darrer any ha semblat molt descuidat per part d’AOL. La seva pèrdua amb prou feines es notarà entre el gruix dels usuaris finals, entre ells els més joves, però el seu significat per als internautes veterans farà que sigui una pèrdua més sentimental que pràctica.

Això vol dir que Winamp deixarà de funcionar passat el dia 20 de desembre? En absolut, a partir d’aquesta data desapareixeran els enllaços a les descàrregues oficials, tot i que de ben segur segur quedaran llocs no oficials des dels quals es podrà seguir descarregant.

Tampoc es realitzaran noves actualitzacions ni es corregiran els forats de seguretat que es puguin trobar al programa a posteriori. AOL deixarà d’oferir assistència tècnica i no respondrà a preguntes que se li puguin plantejar sobre la instal·lació i ús d’aquest programa.

 

Copyleft 2013 El Mur Tecnològic
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà El Mur Tecnològic

Guillem Alsina
Etiquetes: