Apple passa als 64 bits tota la seva gamma d’iPad

Compartir

La companyia de Cupertino ha presentat avui els seus nous iPad i iPad Mini, en els quals s’han aplicat les novetats que ja vam poder veure en l’iPhone 5S, entre elles l’arquitectura de 64 bits.

Avui tocava esdeveniment de presentació d’Apple i, tal com ja vam dir fa alguns dies, s’havien creat expectatives del què s’hi havia de presentar, d’altra banda com sempre passa amb els actes de la companyia de la poma mossegada. I val a dir que s’han complert la majoria de les que els aficionats i la premsa s’esperaven.

El primer a la llista de Tim Cook (el successor de Steve Jobs al capdavant de l’empresa i, per tant, presentador principal en les keynotes) en ser presentat ha estat la nova versió del sistema operatiu de la companyia, el Mac OS X 10.9 Mavericks. De fet, no era res nou, doncs ja havia estat ensenyat a la WWDC del juny d’aquest mateix any i només calia afegir-li alguns detalls més per poder-li donar el vist-i-plau i fer-lo entrar en producció.

Així llueix el nou Mac OS X Mavericks

Així llueix el nou Mac OS X Mavericks

Entre les novetats que proporciona aquesta nova versió, hi trobem la introducció de pestanyes (tabs) en el Finder, millora l’ús de l’energia portant a un estalvi en l’ús de les bateries dels portàtils, millora en el suport per a ús de múltiples pantalles sense haver de barallar-se amb configuracions, notificacions interactives que ens permeten dur a terme accions com respondre una trucada del FaceTime sense deixar l’aplicació en la que ens trobem actualment, i els tags per als fitxers.

La gestió de la memòria RAM també ha estat optimitzada, de manera que segons Tim Cook, 4 gigabytes rendiran ara com si en realitat en tinguéssim 6 d’instal·lats.

Entre el nou programari afegit a Mavericks hi trobem iBooks, Maps (el servei de mapes de la mateixa Apple), nova versió del navegador web Safari amb facilitat per a compartir enllaços, o iCloud Keychain per desar els nostres noms d’usuari i contrassenyes.

El més sorprenent de la vetllada per al Mac OS X 10.9 Mavericks? Sens dubte, el preu: zero (si, 0, gratis) per als posseïdors d’una màquina amb la versió precedent. L’actualització es podrà descarregar des de la botiga d’aplicacions d’Apple.

Naturalment, aquesta versió vindrà muntada de sèrie en les noves màquines que també han estat presentades en aquest esdeveniment i, per a aquells que hagin adquirit un Mac amb OS X 10.8 Mountain Lion, que sàpiguen que pel mateix preu saltaran de versió del sistema.

MacBook

La gamma de portàtils també es renova. Els nous MacBook Pro amb pantalles Retina de 13 i 15 polzades incorporen els darrers processadors Intel Core i5 i i7, gràfics integrats Intel Iris que en el de 15″ és la Iris Pro. Si busquem una tarja de vídeo independent, tenim les opcions Iris Pro d’Intel i GeForce GT 750M de NVIDIA amb 2 GB. de memòria pròpia.

La bateria és un altre aspecte que ha millorat en aquestes màquines, amb durades de fins a nou hores estimades per al model de 13″ i vuit hores per al model de 15.

A nivell d’emmagatzematge, els nous MacBook Pro són compatibles amb la tecnologia flash PCIe que ofereix velocitats de fins a un 60% més altes. La connectivitat sense fils és de darrera generació: Wi-Fi 802.11ac. Dos ports Thunderbolt i un HDMI permeten la connexió de dispositius i monitors externs.

Els nous MacBook Pro. En aquesta imatge es pot apreciar el seu fi perfil

Els nous MacBook Pro. En aquesta imatge es pot apreciar el seu fi perfil

Els preus d’aquestes màquines són inferiors als dels seus predecessors.

Mac Pro

Tal i com ja havíem avançat amb anterioritat, l’estació de treball Mac Pro també ha estat protagonista de l’esdeveniment. També presentada en societat durant la WWDC del juny, es posa ara a la venda a un preu que parteix dels 2.999 dòlars. El més revolucionari? Podem parlar de la potència del seu maquinari, de l’estalvi de consum energètic, o d’algun altre paràmetre, però el què sen dubte crida més l’atenció és el seu disseny.

Com definir-lo? El nou Mac Pro és un cilindre de color negre que pot semblar moltes coses però que no guarda cap semblança amb un ordinador. Sense cap mena de dubte, la companyia que fins a la data ja ha passat a la història per tenir el millor disseny en vida de Steve Jobs, manté el seu llegat amb una màquina d’una fascinant bellesa minimalista i de formes trencadores amb una industria que, el màxim que ha arribat a arrodonir, són els escaires de les caixes o tapes dels ordinadors, però sempre treballant amb formes molt quadrades o rectangulars.

Però si l’exterior es pot definir com a ‘trencador’, ‘bonic’ o amb epítets semblants, de l’interior en podem parlar amb el terme ‘potent’: els darrers processadors Intel Xeon amb fins a una dotzena de nuclis proporcionen una potència a la qual s’hi afegeix mitja dotzena de ports Thunderbolt 2, emmagatzematge flash basat en tecnologia PCIe i memòria RAM ultraràpida.

El nou Mac Pro

El nou Mac Pro

Programari

Les suites iWork i iLife migren completament als 64 bits per treure el màxim suc dels equips i el sistema operatiu sobre els quals s’executen, a més d’integrar-se amb el servei en el núvol iCloud.

De la mateixa manera que Mavericks, aquestes noves versions del paquet de productivitat i de lleure de la poma mossegada, també es poden descarregar gratuitament com a actualització des de les versions precedents, i s’inclouran gratuïtament en qualsevol dispositiu amb Mac OS X o iOS 7 que es vengui.

Per a iWork, s’han introduït noves funcionalitats de treball en equip i col·laboració en temps real. S’introdueix també un format de fitxer universal, que serà consistent entre dispositius mòbils (iPhone, iPad) i ordinadors de sobretaula.

Diverses instantànies d'iWork, el paquet de productivitat de la companyia de Cupertino

Diverses instantànies d’iWork, el paquet de productivitat de la companyia de Cupertino

iPads

Però una de les grans novetats de la nit ha estat desvetllada al final de la keynote. Tothom s’ho esperava i, de fet, pràcticament ha monopolitzat els rumors: la renovació de la gamma iPad. Només quedava solucionar la incógnita de si seria el gran de la familia, el petit, o ambdós. I, finalment, han estat els dos tablets de l’empresa.

Les novetats que els hem vist beuen directament de l’iPhone 5S recentment presentat. Els nous dispositius presentats són l’iPad Air com a model ‘gran’, i l’iPad Mini amb Retina Display (tipus de pantalla que, naturalment, també munta l’Air). Ambdós, també, es passen a l’arquitectura de 64 bits, fruït de l’ús del microxip A7 i amb iOS 7 com a sistema operatiu. L’autonomia de bateria es manté, però el rendiment -almenys segons el que afirma Apple- augmenta.

El què si que finalment no han acabat incloent ha estat lector d’empremtes digitals, quelcom que es rumorejava que podríem veure-hi.

En l’apartat exterior, el nou iPad Air és més fi i lleuger que el model anterior, amb un marc menys gruixut, cosa que el fa globalment més petit, menys voluminós i, per tant, més portable encara.

Com en cada nou llançament de producte d’Apple, una de les conseqüències és la redefinició de les gammes afectades i la caiguda de preus dels models anteriors. En aquest cas, la gamma d’iPad queda de la següent manera: l’iPad Mini, 299 dòlars; l’iPad Mini amb Retina Display, 399; iPad 2, 399; iPad Air, 499. Sens dubte la marca de Cupertino aposta fort per oferir preu sense rebaixar la qualitat.

iPad Air (esquerra) i el nou iPad Mini Retina Display

iPad Air (esquerra) i el nou iPad Mini Retina Display

 

Copyleft 2013 El Mur Tecnològic
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà El Mur Tecnològic

Guillem Alsina
Etiquetes: