La nova versió d’OpenSolaris podria veure finalment la llum en uns dies

Compartir

SolarisUn document aparegut breument en el lloc web d’aquest sistema i que es pot consultar encara a la caché de Google, dóna un indici sobre la propera publicació de la nova versió d’OpenSolaris.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Els dubtes de la comunitat d’OpenSolaris sobre la continuïtat d’aquest projecte lliure podrien quedar momentàniament aparcats amb la publicació, en aquests propers dies, de la versió 2010.05 que arriba amb dos mesos de retard sobre allò inicialment previst (el seu nom hauria d’haver estat, de fet, 2010.03).

Amb l’adquisició de Sun Microsystems per part d’Oracle i el retard indefinit de la nova versió d’OpenSolaris sense comentaris oficials al respecte per part de la companyia compradora, bona part de la comunitat de desenvolupadors independents que treballen en OpenSolaris, es va començar a posar nerviosa i a parlar obertament de fork. A més, Oracle no ha tingut la gentilesa d’emetre ni tan sols una nota oficial sobre el tema.

Però dissabte passat dia 22 apareixia fugaçment en el lloc web comunitari d’OpenSolaris un document titulat What’s New in OpenSolaris 2010.05 (Què hi ha de nou a l’OpenSolaris 2010.05), desapareixent al cap de poca estona. Tot i això, i sortosament, hi ha la caché de Google, en la qual s’emmagatzemen els documents indexats pel cercador encara que després siguin retirats d’Internet. I, en aquest cas, tenim la sort que aquest document és visible a través de la caché del conegut cercador.

El numeral 2010.05 deixa a entendre que la sortida del nou OpenSolaris és imminent, doncs en el moment d’escriure aquestes ratlles ens trobem a 25, amb la qual cosa queden molt pocs dies de marge encara que es pot suposar que Oracle els espremerà fins al final.

Entre les novetats tècniques que detalla el document ens trobem amb:

  • es crearan imatges d’instal·lació automatitzades per facilitar al màxim aquest procés tant en plataforma x86 com SPARC

  • Oracle Solaris 10 Containers per a Oracle Solaris 10 10/09 i posteriors

  • balanceig de càrrega per a la xarxa

  • RAID de triple paritat amb ZFS

  • deduplicació amb ZFS

  • quotes d’usuaris i grups

  • suport per a xips TPM

Una nova versió que no solucionarà res

I no em refereixo a l’aspecte tècnic, doncs novetats segur que en tindrà i bones. El que vull dir és que la confiança de la comunitat en Oracle s’ha trencat, independentment de quins siguin els plans d’aquesta empresa. Tot i que en el futur deixi OpenSolaris com a projecte obert, guiat per la comunitat i sobre el qual assentar Solaris, només recuperarà la confiança de la comunitat de desenvolupadors amb el temps, demostrant mes rere mes que està apostant pel programari lliure i per la comunitat heretada de Sun.

Mentre, corre el risc de divisió interna, de fork i de perdre la confiança dels programadors que treballen d’una o altra manera en aquest projecte lliure. Per evitar-ho, a Oracle només li queda "intimar" més amb la comunitat i comunicar millor les seves futures intencions… i esperar a ser creguda.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina