La ‘policia d’Internet’, a debat aquest desembre a Dubai?

Compartir

La Conferència Mundial de Telecomunicacions Internacionals revisarà el seu reglament, en el qual hi podria incloure la creació d’un organisme supranacional que controlaria la Xarxa de xarxes.

Internet

Dubai (Emirat de Dubai, Unió dels Emirats Àrabs) acollirà del 3 al 14 de desembre d’enguany la Conferència Mundial de Telecomunicacions Internacionals (CMTI-12), organitzada per la Unió Internacional de Telecomunicacions (UIT), organisme de les Nacions Unides encarregat de regular les telecomunicacions a nivell internacional entre les diferents administracions i empreses operadores.

L’objectiu principal d’aquest esdeveniment serà revisar el Reglament de les Telecomunicacions Internacionals (RTI), la darrera modificació del qual data del 1988, molt de temps per a una cosa que evoluciona de manera tan ràpida com les comunicacions, i que ha canviat substancialment amb l’adveniment massiu d’Internet i el sorgiment i massificació de serveis com la VoIP, el P2P o el vídeo a la carta.

Si bé aquesta carta toca més aspectes tècnics que de servei, aquests darrers no en queden fora, així com regulacions internacionals.

Des de diversos mitjans com Sun News s’ha indicat que en aquesta reunió es podria debatre la creació d’una entitat supranacional encarregada de controlar i vetllar pel bon ús d’Internet, quelcom que moltes veus han definit com la ‘policia d’Internet’. El mateix Eugene Kaspersky (fundador i CEO de l’empresa de seguretat informàtica que porta el seu cognom) ja ha advocat diverses vegades per la creació d’una entitat que faci les funcions de cos policial i de seguretat a la Xarxa de xarxes.

Però aquestes demandes són difícils de complir; d’una banda, ens trobem amb l’oposició frontal de les organitzacions que defensen les llibertats a la Xarxa, com l’Electronic Frontier Foundation (EFF), mentre que per l’altra banda ens topem amb els interessos particulars de cada país o grup d’estats.

Per exemple, a la Xina i un gran nombre de països àrabs, la censura governamental impera, i temes polítics i personals (especialment relacionats amb la pornografia) estan prohibits i l’accés als llocs web tallats.

És també difícil de creure que els Estats Units vagin a renunciar a la influència que exerceixen sobre la Xarxa, de la qual en són, de fet, creadors, i que mantenen en controlar directament o indirecta determinats organismes com la ICANN (la seu de la qual es troba en el país) i gestionant una gran part de la infraestructura tecnològica de la pròpia xarxa (com la majoria dels servidors de noms de primer nivell).

Un cos policial d’Internet s’hauria d’entendre amb les diferències culturals i els interessos de cada país o bloc, així com respectar les diferents regulacions nacionals, una tasca que es proposa hercúlia quan no, simplement, impossible.

Si bé una proposta d’aquesta natura es pot posar sobre la taula aquest mes vinent a Dubai, és molt difícil que se suprimeixin les autoritats nacionals sobre els diferents trams de la Xarxa en favor d’una supraautoritat internacional. Fins a on hem pogut llegir en el programa, res s’inclou oficialment sobre aquest tema o, almenys, així ho hem entès.

Mentre, els ciberdelinqüents seguiran aprofitant-se d’aquest fet i explotant les legislacions tèbies i la permissivitat d’uns països per atacar a empreses, particulars i institucions d’altres, mentre que els activistes per la llibertat d’altres, aprofiten la llibertat d’expressió d’uns països per denunciar-ne els governs dictatorials d’un altre estat.

 

Copyleft 2012 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina
Etiquetes: