La proposta de la ministra González-Sinde, una provocació que mostra formes dictatorials

Compartir

InternetLa proposta de la Ministra de Cultura del Govern Espanyol condueix, al meu parer, a la pura i simple dictadura en perseguir saltar-se tota separació entre els poders legislatiu i judicial.

Guillem Alsina, autor d'aquest articleGuillem Alsina (guillem@imatica.org) – I no és poca cosa, ja que segons tinc entès, des de la revolució francesa aquesta separació ha fonamentat les bases de la democràcia moderna malgrat que el concepte ens vingui llegat de l’antiga Roma (font de la qual van beure els revolucionaris gals). La necessitat d’obtenir una ordre judicial emesa per un estament independent i al qual se li suposa un paper tan neutral davant dels abusos d’un govern que, fins i tot, pot perseguir el mateix govern infractor, garanteix que qualsevol ciutadà serà tractat de la mateixa manera davant la llei i a tenir la possibilitat de defensar-se dels abusos de qualsevol, inclosos els seus mateixos governants. Només en les dictadures més abjectes com el nazisme o el franquisme, aquesta separació va deixar d’existir o es va convertir en un pur teatre per amagar la realitat.

El que proposa ara la Ministra de Cultura (essent Cultura un mer títol en aquest cas) és, precisament, saltar-se aquesta separació, soscavant els principis bàsics de la democràcia per a convertir al seu departament en legislador, jutge i policia, tancant… perdó, suspenent (que ja m’agradaria a mi aclarir en què consisteix exactament aquest terme) pàgines web al seu caprici sense haver de passar pels tribunals o la supervisió d’un jutge.

És normal que, sota les lleis actuals, la policia persegueixi a aquelles persones que infringeixen els drets de propietat intel·lectual i copyright, ens agradi o no, estiguem a favor o en contra d’això, creguem en una societat en la qual els béns culturals siguin de lliure i gratuït accés o no. Caldria canviar les lleis per a què això no passés com clamen alguns, però ens agradi o no, a l’Estat Espanyol actualment es pot considerar il·legal descarregar un contingut protegit per drets de copyright o propietat intel·lectual de la Xarxa sense haver adquirit amb anterioritat aquests dretes, o fins i tot compartir-lo, malgrat que hi ha juristes que defensen el contrari afirmant que si és per a ús personal, si és legal. És, com deia, un altre discurs.

Entenc que els autors de continguts no es trobin a gust amb l’actual situació, que tinguin por sobre el futur i que vegin com les obres que generen es van passant de mà en mà sense que ells hi guanyin cap diner amb això. Però això tampoc té res a veure amb la situació originada per la proposta de llei d’economia sostenible, ni els seus apartats dedicats als continguts digitals i a la pirateria.

Entre el famós cànon per dret de còpia privada, que no és més que un impost cobrat immoralment a discreció suposant amb antelació la culpabilitat per un delicte i ara això, les entitats que afirmen lluitar per protegir els interessos dels autors i el govern estan perdent tota la seva legitimitat per a fer el que afirmen estar fent. I, el pitjor per a ells és que aquesta legitimitat se l’estan entregant en safata a aquells que empren Internet per a descarregar continguts, pel·lícules o música, ja que molts estem pagant per un delicte que no hem comès, com jo en comprar CD’s i DVD’s per a gravar distribucions de Linux i les meves fotos de les vacances.

L’única solució que li queda a aquest executiu i a les organitzacions que diuen defensar els interessos dels autors per a recuperar la legitimitat perduda, és abolir immediatament el cànon i rebutjar la proposta de González-Sinde.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)