La resposta es troba a Wolfram|Alpha

Compartir

InternetWolfram|Alpha no és un cercador, malgrat que ho sembli. Es presenta com una "màquina del coneixement computacional" i assegura ser una tercera via entre Google i la Wikipedia. Quan se li pregunta quelcom, el resultat no apareix en forma de milers d’enllaços ni tampoc d’un llarg article. La resposta és això: una simple resposta, precisa al màxim, amb un enllaç a la font d’on s’ha tret.

Mercè Molist – Aquest nou concepte de cercador és obra de Wolfram Research, l’empresa del científic Stephen Wolfram, coneguda per la seva eina d’anàlisi computacional "Mathematica", molt apreciada per la comunitat mundial d’investigadors científics. L’obsessió de Wolfram és "computar tot el que pugui ser computable".

Wolfram|Alpha allotja més de deu bilions de dades tretes de fonts públiques comprovades per experts. El seu fort és el coneixement científic, essent capaç de resoldre complicades operacions matemàtiques o oferir dades com el resultat d’una explosió nuclear, a quina distància està el cometa Halley o en què consisteix la Llei d’Ohm.

El cercador és menys expert en les àrees que s’allunyen de l’entorn científic. Els seus creadors asseguren estar treballant en això així com en la seva ampliació a tot el món i no només a l’àmbit nord-americà. Preguntes com "Qui és el rei d’Espanya" no tenen resposta, "Euskadi" no existeix i si teclegem "Catalunya", la dóna per morta en el 1659.

En canvi, sí que obtenim el valor de les accions de Telefónica o la seva comparació amb les de Repsol, escrivint els noms d’ambdues companyies. Si teclegem "Madrid", ens dóna la seva localització, habitants i el temps actual. A la demanda "Ebre" respon amb la seva longitud. "Zapatero" no sap qui és, tampoc "Aznar", però sí que sap el nom sencer de Francisco Franco i quan va morir.

El desavantatge de Wolfram|Alpha, per a qui no sap anglès, és que només respon a preguntes en aquest idioma. A més, el llenguatge humà-màquina no sempre funciona bé. Podem fer-li una pregunta de la què afirmi no saber-ne res però, si se la fem d’una altra manera, n’obtenim la resposta. Wolfram|Alpha demana cerques molt concretes: poques paraules i tan específiques com sigui possible.

És una navalla suïssa que serveix com a calculadora, calendari, convertidor d’euros a altres monedes i mil usos més. Escrivim "Població femenina/masculina d’Espanya" i ens dóna el ràtio 1,047. Podem mesurar la nostra massa corporal, demanar-li anagrames d’una paraula, informació sobre una pel·lícula, qui va escriure una cançó o quin color obtindrem si barregem groc i blau.

Els seus creadors han introduït algunes respostes divertides a comandes com "Hola": la màquina respon "Hola, humà". "On sóc": la resposta és el nostre ISP. O "Déu existeix?": "Estem desenvolupant una funcionalitat extra per a aquest tema. Escrigui la seva adreça de correu i l’avisarem quan estigui a punt”.

Copyright 2009 Mercè Molist.
Verbatim copying, translation and distribution of this entire article is permitted in any digital and no commercial medium, provide this notice is preserved.

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)