La resurrecció dels netbooks?

Compartir

Pantalles tàctils, sistemes GNU/Linux per estalviar en llicències, i una categorització diferent per no utilitzar un nom “cremat” per a una categoria que encara pot donar de si.

L'Asus 1015E és, per característiques, més proper a un netbook que a un notebook, que és com el ven Asus

L’Asus 1015E és, per característiques, més proper a un netbook que a un notebook, que és com el ven Asus

Hi ha una cançó el títol de la qual afirma que el vídeo (en referència als videoclips) va matar l’estrella de la ràdio*, cosa que no és cert, però sens dubte si va transformar la forma en què es consumeix música. De la mateixa manera, l’eclosió dels tablets lleugers ha “matat” l’estrella dels netbooks, que fa uns anys van dominar el panorama dels dispositius informàtics de baix cost.

Però, pot sobreviure encara el format netbook? Transformant-se, evolucionant, sens dubte, però cap a què?

La mateixa dinàmica de la indústria fa interessant una transformació del netbook en quelcom que torni a ser vendible. La primera onada de netbooks va demostrar al sector tecnològic que es podia vendre un tipus de producte en grans quantitats si aquest es diferenciava i ocupava un determinat nínxol de mercat. L’arribada dels tablets va reforçar aquesta idea, però encara que el filó quedi lluny d’esgotar-se, les empreses necessiten un nou format que pugui provocar una nova onada de vendes i, amb això, unes bones xifres per presentar en un informe trimestral o anual.

L’ultrabook pot ser un format adequat. Inventat per Apple amb el seu MacBook Air, només té un problema: el preu. A l’ultrabook se li suposa una potència de maquinari que el permet substituir a un portàtil convencional, i ja sabem que la potència es paga.

És un netbook? És l'Asus 1015E, pero tancat guarda una semblança total amb qualsevol netbook, només trencada per detalls com la sortida de vídeo HDMI. Són altres temps, i noves tecnologies...

És un netbook? És l’Asus 1015E, pero tancat guarda una semblança total amb qualsevol netbook, només trencada per detalls com la sortida de vídeo HDMI. Són altres temps, i noves tecnologies…

Però si aprofitem una característica de les últimes generacions de sistemes operatius, i que no és altra que el buscar l’optimització de l’ús del processador i la memòria, ens trobem amb plataformes de programari que corren més desafogadament en CPUs que ja porten un temps al mercat.

Prenguem com a exemple la configuració de l’Asus 1015E: 4 GB. de RAM, 320 GB. de disc dur, pantalla d’11,6″ amb resolució de 1366×768. Amb aquestes dades podria semblar un ultrabook oi? Però, i si dic que la CPU d’aquesta màquina és un Celeron a 1,1 GHz i que la tarja gràfica és una Intel GMA HD inclosa en placa base? Llavors, potser pensin que es tracta d’un netbook, més que res per la potència del processador.

Cert, no és un Intel Atom, però una pantalla de menys de 12″ amb un processador senzill oloren a la majoria dels consumidors i entesos a netbook, mentre que a un ultrabook se li suposa una CPU Core i3 com a mínim.

Asus el ven com un notebook, però el seu format, lleugeresa i potència de maquinari apunta cap al segment netbook. I si parlem del seu preu, partint dels 199 dòlars amb Ubuntu com a sistema operatiu, ens acostem molt a una configuració típica de netbook, malgrat que el 1015E també disposa d’opció amb Windows 8 per alguns dòlars més.

Pantalles tàctils, una nova denominació, ports USB 3.0 i alguns detalls més que permeten donar-li una denominació diferent de la de netbook no amaguen el que Asus principalment però també altres fabricants estan fent: llançar models de gamma bàsica i preus molt continguts per a un determinat segment de mercat de baix cost que farà amb aquests aparells el mateix que feia amb un netbook, però anomenant-lo d’una manera diferent.

És, en definitiva, una resurrecció del mateix format, o la seva transformació adaptant-se als nous temps però amb una altra nomenclatura i mateixa idea. El netbook no ha mort, només ha fet com els dinosaures que van evolucionar en ocells, i ara segueix volant entre nosaltres.

* Vídeo Killed the Radio Star, The Buggles, 1979

 

Copyleft 2013 El Mur Tecnològic
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà El Mur Tecnològic

Guillem Alsina
Etiquetes: