La revoluci

Compartir

Apple va presentar l’iPhone i la forma de treballar amb ell va agradar fins a tal punt que LG o HTC van llançar els seus models basats en la idea de la interfície multitàctil. Ara aquesta es passa al camp dels ordinadors, amb un Tablet PC de Dell i rumors sobre les funcionalitats multitàctils que inclourà Windows 7, la propera versió del sistema operatiu de Microsoft.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – No hi ha cap mena de dubte que Apple amb el seu iPhone ha marcat època de la mateixa manera que ho van fer els primers Macintosh. Veritat que avui en dia no ens imaginaríem un ordinador sense un entorn gràfic per a l’escriptori? doncs abans de l’arribada dels populars Macs era exactament tot el contrari. Apple va trencar motllos i va triomfar, malgrat que la seva victòria fou més aprofitada per Microsoft que per la mateixa companyia de Steve Jobs. L’iPhone, de la mateixa manera que el Mac o l’iPod en el seu moment, torna a marcar el camí a seguir per a la resta, aquesta vegada també gràcies a la seva interfície d’usuari però, sobretot, a la manera de fer-la servir. I és que lluny de necessitar un punter per treballar amb les icones i menús de les aplicacions, amb l’iPhone (i també a l’iPod Touch) en tenim prou amb els nostres dits per indicar-li el que volem i donar-li ordres.

Microsoft sembla haver pres bona nota d’això, i en la propera versió del seu sistema operatiu per a màquines desktop hi inclourà tecnologia multitàctil, si hem de creure les declaracions de Hilton Locke, un dels desenvolupadors de la shell de Windows i que abans estava destinat a l’equip de treball del Tablet PC.

En el seu bloc a la xarxa de MSN, Locke afirma literalment que "si has quedat impressionat amb les funcions tàctils a l’iPhone, ho quedaràs encara més amb el que vindrà amb el Windows 7", per afegir que la nova tecnologia rellançarà la venda de màquines OEM quan surti.

La màquina que ja incorpora tecnologia tàctil és el nou Tablet PC de Dell, el Latitude XT. Habitualment, els Tablet PC empren un llapis electro-magnètic com a dispositiu apuntador en comptes d’estar dotat amb una pantalla tàctil. El Latitude XT empra una tecnologia multitàctil que aprofita els impulsos elèctrics del cos de qualsevol persona, i que segons la companyia texana és capaç de distingir entre una acció guiada i decidida davant la pantalla i el fet de posar el palmell de la mà sobre ella per a descansar-la.

És previsible un augment futur de l’ús de la tecnologia multitouch a l’estil de l’iPhone en tots els dispositius. HTC la inclou en alguns dels seus models basats en Windows Mobile gràcies a programari de terceres parts. No és que Windows Mobile manqui de reconeixement tàctil, al contrari, però no de la mateixa manera que l’iPhone ens ha ensenyat a tots.

A Apple sembla no importar-li gaire el tema, i de moment no s’ha sabut de cap acció judicial per defensar una tecnologia que possiblement estigui emparada per alguna protecció legal tipus copyright. Un cop més, la companyia de Cupertino sembla conformar-se amb haver donat al món un ús pioner d’una tecnologia ja existent com és la tàctil, fent vàlida la seva màxima "Think different" (pensa diferent).

Més informació:

Bloc de Hilton Locke
http://blogs.msdn.com/hiltonl/default.aspx

Dell Latitude XT
http://www.dell.com/tablet?s=biz&cs=555

Guillem Alsina