La segona infantesa de Chrome OS

Compartir

Recentment ha estat HP, LG i Asus podrien sumar-se al carro, i Acer puja l’aposta dels Chromebooks.

Si en un principi semblava que l’estratègia de Google amb Chrome OS (un sistema operatiu íntegrament dedicat al núvol) i els ordinadors portàtils dedicats a aquest (Chromebooks) no quedava gaire clara (per no dir completament espessa), sembla que poc a poc el núvol d’incertesa que s’havia generat sobre ells es va dissipant.

Els fabricants comencen a apostar per Chrome OS com a plataforma de programari que complementa a un maquinari que substitueix en part -encara que una part molt petita- al desaparegut mercat dels netbooks, el qual en la seva majoria ha estat copat pels tablets.

Si al principi van ser Samsung i Acer les marques a apostar per un o altre motiu per Chrome OS, a aquestes s’hi afegia recentment HP, que ha presentat el seu propi equip Chromebook de baix cost (299 dòlars), i fa unes setmanes han anat sorgint rumors que vinculaven tant LG com Asus amb sengles futurs dispositius, encara que per ara res ha estat confirmat.

Chrome OS està basat en el navegador web Chrome de Google, el qual al seu torn s’aguanta sobre el projecte lliure comunitari Chromium. A tot això, Google li afegeix una base Linux, però sense aplicacions d’usuari. El concepte és que les apps emprades per l’usuari resideixin íntegrament en el núvol, comportant diversos avantatges: en primer lloc, la complexitat del sistema operatiu de l’ordinador disminueix, ja que bàsicament és només un navegador web amb alguna cosa més. I, amb la disminució de la complexitat, també disminueix la necessitat de tasques de manteniment.

També tenim que la potència del maquinari pot ser molt inferior, ja que bona part de la càrrega de treball es passa de la màquina local al servidor en residir-hi les aplicacions. Finalment, les actualitzacions es tornen un tema trivial, ja que es duen a terme des del costat del servidor per a les apps.

Com a únic handicap de Chrome OS, és que aquest necessita d’una connexió constant a Internet, cosa que en molts llocs del món no està garantit encara, tot i que aquesta plataforma de programari el que busca és avançar-se al seu temps.

I finalment tenim a Acer, que ja fou juntament amb Samsung una de les dues primeres en apostar pels Chromebooks, i que treurà al mercat un model amb pantalla tàctil de baix cost, el C720P, que valdrà una fracció del que costa el Google Chromebook Pixel, fins ara l’únic d’aquests dispositius amb pantalla tàctil.

Es desconeix l’impacte que aquests dispositius tindran durant aquestes festes nadalenques, tot i que alguns analistes apunten a que podrien donar la campanada i provocar una desagradable sorpresa a Redmond en copar una part important del mercat de baix cost que Microsoft sembla tenir assegurada amb els portàtils barats amb Windows 8.

Si deixem el terreny del maquinari i ens centrem en el programari, Google sembla estar preparant futures versions del navegador Chrome que proporcionaran una interfície d’usuari amb elements de Chrome OS, de manera que aquest s’executarà sobre un sistema operatiu diferent, però proporcionarà una experiència d’usuari idèntica.

En això s’ha volgut veure una forma d’acostumar l’usuari a la manera de treballar de la plataforma de Google i, per tant, facilitar la migració i seduir els consumidors amb el seu aspecte i funcionalitat.

Després d’un inici una mica difús i difuminat, sembla que a Chrome OS li arriba la seva segona infantesa i comença a ser comprès en tota la seva extensió i apreciades les seves qualitats, almenys pels analistes i la premsa especialitzada.Queda per veure la reacció del públic general i la seva acceptació en màquines dedicades entre aquestes festes nadalenques i les de l’any vinent.

 

Copyleft 2013 El Mur Tecnològic
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà El Mur Tecnològic

Guillem Alsina
Etiquetes: