La susceptibilitat dels usuaris de Twitter: ex-miss univers decideix abandonar la xarxa de microblogging degut a les burles per una errada

Compartir

TwitterÉs veritat que confondre les dues Corees amb la Xina és una errada geopolítica greu, però no és més greu veure’s abocada a tancar el compte de Twitter per l’assetjament dels que s’han rigut de tal fallada?

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Si la política internacional depengués d’Alicia Machado, probablement ens trobaríem davant d’un greu incident, però per sort l’ex-miss món veneçolana no passa de ser una ciutadana més que, davant la possibilitat de conflicte armat entre les dues Corees pel bombardeig de l’illa de Yeonpyeong, i com moltes altres persones al món, va llançar a través del seu compte de Twitter un desig de pau… només que ho va fer destinat a les “dues Xines”.

Tampoc va estar del tot desencertada ja que, efectivament, hi ha dues Xines: la República Democràtica i la República a seques, més coneguda aquesta darrera com a Taiwan. Però tots sabem àmpliament que no es referia a un possible conflicte entre aquests dos països.

Les pitjors reaccions es van donar entre els mateixos usuaris de Twitter, que entre bromes i fortes crítiques, van “retwitejar” i van tornar a criticar la model i actriu fins a la sacietat. Fins a tal punt que aquesta, fastiguejada, va optar per tancar definitivament el seu compte en el servei de microblogging.

Si bé la fallada de Machado va ser greu, cal dir que hi ha coses pitjors, i que la model i actriu no mereixia l’acarnissament amb què ha estat tractada. A més, de ben segur que més d’un hagués pogut cometre una fallada semblant (encara que és de desitjar que no gaires), ja que en aquesta cultura globalitzada en la qual la informació flueix en gran quantitat, els problemes de l’educació sembla que no s’han resolt, i encara ens trobem amb fracàs escolar i incultura generalitzada.

No és l’única

Machado no és l’únic personatge públic que ha abandonat Twitter. Fins i tot Facebook, MySpace i altres xarxes socials han tingut les seves defeccions degudes, més que a la criticada pèrdua de privacitat, a les àcides crítiques de gran quantitat d’usuaris emparats per l’anonimat i la immediatesa que donen Internet. Així, Miley Cyrus, Amanda Bynes, LeAnn Rimes o Andrés Calamaro són alguns dels noms cèlebres que han abandonat la xarxa de microblogging.

El contacte directe amb el públic que a priori podria semblar un avantatge, s’acaba convertint en un inconvenient quan els altres internautes poden respondre directament als missatges dels personatges públics. Anteriorment, i per a opinar o comunicar el què fos, d’això se n’encarregava un relacions públiques, un agent, o un gabinet a través d’una nota de premsa que arribava als professionals de la comunicació, i d’aquí als lectors o oients. Amb Twitter, Facebook i les altres eines socials 2.0 la comunicació s’ha tornat directa i bidireccional: els usuaris reben directament el missatge i poden respondre també directament a l’emissor. Les barreres també cauen per a les crítiques, amenaces, insults i altres comentaris grollers.

Per sort, no tot són males notícies: a famosos com Ashton Kutcher, Lady Gaga o Britney Spears els va bé a Twitter.

La qüestió, més que bona o mala sort és la gestió dels contactes i cuidar el que es diu.

Copyleft 2010 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina