La tràgica història d’un prototip d’iPhone desaparegut

Compartir

AppleEl presumpte robatori d’un prototip d’iPhone de quarta generació ha acabat amb el suïcidi d’un treballador d’un fabricant xinès, mentre l’aparell continua desaparegut i ja podria estar essent copiat per fabricants pirates.

Redacció – La pirateria tecnològica, la còpia descarada d’aparells (especialment telèfons mòbils) per part de fabricants habitualment orientals (i normalment xinesos, amb la connivència o vista grossa de les autoritats) és un fet que molesta als grans fabricants europeus, nord-americans, japonesos i sud-coreans principalment, víctimes d’imitacions i còpies exactes dels seus dispositius d’avantguarda. La qualitat no acostuma a ser la mateixa, però així com la roba d’imitació atrau a nombrosos clients, o molts dels rellotges Rolex o IWC que corren pel món són simples imitacions barates, la fidel aparença estètica i un preu molt més assequible, els fan atractius.

Algunes vegades, els aparells piratejats són copiats un cop ja han sortit al mercat, d’altres quan encara no han estat ni tan sols presentats. Per a això, algunes empreses “pirata” compten amb infiltrats a les fabriques productores, normalment radicades a la Xina i a tot el sud-est asiàtic, que els passen plànols, prototips i informació. El darrer cas que ha sortit a la llum pública ha estat el del presumpte robatori d’un iPhone de quarta generació al fabricant Foxconn, que treballa per contracte per a grans companyies com Nokia, Sony Ericsson o Motorola a més de per a Apple. Els esdeveniments van acabar portant al suïcidi a un treballador de la companyia asiàtica, i la investigació encara no ha conclòs.

Sun Danyong, de 25 anys, era treballador de Foxconn i se li havia encarregat traslladar 16 unitats del prototip de l’iPhone de quarta generació* sota la seva responsabilitat. El problema és que només en va entregar 15 a la destinació. Òbviament, el prototip d’Apple és un mos molt suculent tant per als fabricants “pirata” com per a la competència, pel què es podria tractar perfectament d’un cas d’espionatge industrial més que de deixadesa per part del treballador. No se sap amb seguretat, però s’especula que Foxconn va actuar amb una pressió extrema sobre Danyong, quelcom que la companyia nega. S’ha afirmat que el jove fou sotmès a un llarg interrogatori en una sala tancada, sense contacte amb advocats ni qualsevol altre suport, durant el qual es van abocar acusacions i amenaces sobre la seva persona. Directius de Foxconn han negat tal extrem, afirmant que l’interrogatori es va produir en una sala emprada també per altres treballadors de l’empresa, i que en tot moment va haver-hi testimonis presents. També es va registrar el domicili del treballador, buscant pistes sobre la localització del dispositiu, o el mateix telèfon.

Sigui com sigui, i probablement degut a la pressió patida durant aquests dies, Danyong va saltar per la finestra del seu domicili, situat a la dotzena planta d’un edifici de Shenzhen. Ni Foxconn ni Apple han volgut donar detalls sobre els fets, malgrat que si han donat públicament els condols a la família del difunt. Les investigacions policials continuen, malgrat que és fàcil aventurar que difícilment s’aclariran els motius del suïcidi (si és que realment fou així) i la localització de l’iPhone extraviat.

Aquests fets posen també en dubte la política de secretisme i la pressió a la que sotmet el mercat als fabricants, fet que porta a pressions sobre els treballadors de les grans companyies fabricants, i fins i tot sobre la mateixa piràmide que porta el disseny dels aparells tecnològics als Estats Units, Europa, Japó i Corea, i la producció d’aquests a grans zones de la Xina, els preus de la qual són molt assequibles però, al mateix temps, les condicions de treball són en alguns casos inhumanes i impedeixen el desenvolupament econòmic d’una bona part de la població, que es converteixen ja entrat el segle XXI en els nous esclaus d’un sistema econòmic agressivament capitalista.

* L’actual iPhone 3G S és la tercera generació de l’iPhone, pel què es pot suposar que aquesta quarta generació serà presentada, com a molt aviat, l’any vinent.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)