La turbulenta hist

Compartir

Una sentència judicial als Estats Units prohibeix cautelarment la distribució d’aquesta eina a la qual una associació de la indústria cinematogràfica ha arribat a qualificar com de "RobaDVD".


Una captura de pantalla de RealDVDGuillem Alsina (guillem@imatica.org) – Aquest passat 30 de Setembre, RealNetworks va llançar un nou producte anomenat RealDVD que consisteix en un programari capaç de realitzar còpies del contingut d’un DVD en el disc dur d’un ordinador portàtil o de sobretaula. La companyia el va publicitar inicialment com una eina que permetia fer còpies legals de DVD’s per portar-los en el disc dur de l’ordinador en un viatge, per exemple. Però s’ha hagut de posar a defensar la legalitat del seu producte davant dels atacs de la indústria del cinema als Estats Units, que ha arribat a definir-lo com de "RobaDVD".

Per assegurar la legalitat de les còpies que realitza, RealDVD encripta el contingut del DVD "ripejat" (nom amb el que es coneix el procés d’extreure el vídeo i l’àudio d’un dispositiu d’emmagatzematge com un CD o DVD a l’ordinador) i li afegeix una sèrie de "cadenats" DRM per a què només pugui ser reproduït a la màquina en la qual s’ha realitzat el procés.

Algunes crítiques sobre la qualitat oferta per aquest producte (que podia descarregar-se gratuïtament per a una prova de 30 dies, període després del qual havia de ser adquirit) van aflorar a Internet: imatge pixelada, aturades en la reproducció i alguna altra deficiència. Però sense cap mena de dubte, les principals objeccions han vingut per part de la indústria cinematogràfica i discogràfica nord-americana.

La MPAA (Motion Picture Association of America), organització en la qual s’hi inclouen pesos pesants de la talla de Walt Disney, Sony Pictures, 20th Century Fox o Warner Bros, va presentar un requeriment judicial per tal que es prohibís la venda de RealDVD cautelarment. El jutge li ha donat la raó a la MPAA, pel què RealNetworks s’ha vist obligada a retirar del seu lloc web les descàrregues d’aquesta aplicació i a cancel·lar temporalment les seves vendes… malgrat que manté l’esperança que tot es solucioni de manera favorable als seus interessos.

Aquesta organització al·lega que per a realitzar el ripejat dels DVD’s, el programari de Real ha de trencar les barreres de protecció incloses en el mateix disc i el contingut, el que viola la llei nord-americana DMCA (Digital Millennium Copyright Act). És quelcom semblant al què en el seu moment va passar amb el DeCSS, un programari que permetia desencriptar la protecció CSS dels discos DVD i que fou desenvolupat pel hacker noruec Jon Lech Johansen el 1999.

El que queda pendent ara és dilucidar si realment la còpia mitjançant aquest mètode és realment legal, ja que RealNetworks afirma que si mentre que la MPAA afirma que és una vulneració del copyright ja que aquesta aplicació permet, per exemple, llogar una pel·lícula en un videoclub per tal de ripejar-la i després tornar-la. Un representant de l’associació de les productores cinematogràfiques va arribar a fer un joc de paraules rebatejant el RealDVD com a "StealDVD", literalment "RobaDVD".

Més informació:

Bloc de RealNetworks, en el que s’hi poden trobar algunes entrades sobre aquest tema

Comunicat de la MPAA anunciant la presentació de la denúncia

Guillem Alsina