La Unió Europea diu no a ACTA

Compartir

El Parlament Europeu va votar ahir en contra de la proposta d’acord antipirateria posada sobre la taula pel govern nord-americà, i que alguns dels seus socis ja havien signat a títol individual.

El Parlament Europeu va votar ahir dimecres contra l’aprovació de l’acord ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) proposat pels Estats Units, per 478 vots en contra, 39 a favor i 165 abstencions. Es tracta de la primera vegada que l’Eurocambra fa ús dels nous poders que li atorga el Tractat de Lisboa per a rebutjar un tractat de comerç internacional.

El Parlament Europeu a Brussel·les. Imatge cortesia de Xaf a Flickr sota llicència Creative Commons

El Parlament Europeu a Brussel·les. Imatge cortesia de Xaf a Flickr sota llicència Creative Commons

Això vol dir que cap estat membre de la Unió podrà ratificar el tractat, i si els EUA volen que els països que formen la Unió s’adhereixin finalment a aquest, haurà de modificar el seu fons i la seva forma.

Ja aquest maig passat, Neelie Kroes (Comissària per a l’Agenda Digital Europea) admetia que ACTA no comptava amb prou recolzaments com per passar una votació al Parlament Europeu.

ACTA és un tractat entre estats, negociat secretament a diverses bandes (en general entre els Estats Units i un altre interlocutor) que busca reforçar les mesures contra la pirateria de tota mena d’obres, productes i conceptes protegits per drets de propietat intel·lectual i copyright, com per exemple la roba de grans marques o el programari.

Tot o bona part del mèrit d’aquesta negativa del vell continent als cants de sirena nord-americans és deguda a l’activisme que han mostrat, sobretot, els grups d’internautes. Malgrat que la proposta d’acord cobreix tota mena de pirateria i còpies il·legals (com la falsificació de roba), els activistes en pro de les llibertats digitals s’han sentit des del principi més afectats per ACTA en regular aquest text el polèmic tema dels enllaços a continguts protegits per drets de propietat intel·lectual. Fins a 2,8 milions de ciutadans europeus han fet arribar al Parlament del vell continent, i per diverses vies, el seu desacord amb el text d’ACTA.

En cadascun dels estats membre de la Unió, els activistes han pressionat a les respectives formacions polítiques per tal que rebutgessin la proposta d’acord, mobilitzant tota la seva força a la Xarxa de xarxes per a això. El mateix s’ha repetit en diferents països de punta a punta del món, amb sort diversa.

Entre els països que ja han signat ACTA s’hi troben Canadà, Austràlia o el Japó. De la Unió Europea ens topem amb l’Estat Espanyol, Portugal, França o Dinamarca. Aquests darrers hauran de fer marxa enrere, lligats per la decisió global europea.

 

Copyleft 2012 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina
Etiquetes: