La Unió Europea imposa a Intel la multa més gran de la història per pràctiques monopolístiques

Compartir

IntelEl fabricant nord-americà havia estat acusat, entre d’altres pràctiques, de limitar als seus clients el nombre de microxips de la competència que poden utilitzar. L’import de la sanció duplica el què al seu dia va haver de pagar Microsoft.

Redacció – Resolució històrica de la Comissió Europea, que ha imposat una multa rècord al fabricant de microxips Intel, 1.060 milions d’Euros en concepte de pràctiques que atempten contra la competència. En aquest cas, la principal perjudicada és la seva rival directa AMD, que en els darrers anys hauria vist minvada la seva quota de mercat no per la inferior qualitat dels seus productes sinó per la corda que dissimuladament Intel lligava al seu coll.

Neeli Kroes, comissària de competència de la CE, mostrant un xip d'Intel
Neeli Kroes, Comissària de competència de la Comissió Europea, mostrant un xip d’Intel

Segons ha dictaminat la Comissió Europea, Intel va pressionar a diversos fabricants d’ordinadors i a importants venedors per tal que només empressin els seus xips. Així, per exemple, s’esmenta a fabricants com NEC, Dell, HP o Lenovo, i a una cadena de grans superfícies com és Media Markt. Segons el dictamen, el fabricant de xips californià realitzava grans descomptes als seus clients si aquests es comprometien a no usar xips de la competència, o a fer-ho en una proporció molt petita.

Fins i tot fora possible, segons continua la resolució de la Comissió, que fos la mateixa Intel la que dictés quin percentatge de xips d’AMD podien utilitzar en les seves màquines els fabricants amb què arribava a aquests tractes, i que variava segons cada cas.

Intel ja ha anunciat que recorrerà la sanció, qualificant la decisió europea com d’errònia, basada en prejudicis absolutament invàlids i per a la qual ha ignorat diverses proves.

L’import de la multa, 1.060 milions d’Euros és tot un rècord absolut en el vell continent, superant en més de 160 milions l’anterior “rècord”, i més que duplicant la xifra imposada en el 2004 a Microsoft, si comparem la xifra amb una altra companyia informàtica.

La borsa ha reaccionat amb una caiguda de les accions d’Intel, però per adonar-se’n de l’impacte real que tindrà la decisió del govern europeu en la multinacional californiana, aquest indicador haurà de ser observat al llarg de tota la setmana vinent.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)