La Unió Europea més a prop d’aprovar l’adquisició de Sun per Oracle

Compartir

El gegant nord-americà del programari dóna garanties de mantenir la interoperativitat de la base de dades de Sun. Seran prou per acabar de convèncer a Neelly Kroes i companyia?

 

Sun-Oracle

Redacció – Després dels dubtes plantejats per la Comissió Europea a l’adquisició de Sun Microsystems per part d’Oracle, aquest mateix organisme s’ha mostrat satisfet per les garanties presentades per aquesta darrera per tal de garantir la pluralitat en el mercat de les bases de dades i evitar caure així en possibles pràctiques monopolístiques.

Com a part del lot de productes que venien amb la compra de Sun, Oracle va rebre un “regal enverinat”: la base de dades lliure MySQL. Segons algunes opinions, aquesta constitueix una competència directa dels productes de base de dades d’Oracle, en ser emprada per grans corporacions, el mateix segment de mercat al qual es dirigeix Oracle. Altres veus clamen el contrari, que ambdues bases de dades s’enfoquen a segments lleugerament diferents, que MySQL es dirigeix a un públic menys benestant (sense menysprear grans tasques), mentre que Oracle ofereix un producte amb uns costos que el fan més exclusiu.

Sigui com sigui, les autoritats reguladores nord-americanes no van trigar gaire en donar el vistiplau a l’operació, mentre que la Comissió Europea ha demostrat ser molt més primmirada en aquest tema, alguns afirmen que de manera gratuïta per demostrar força per part dels organismes de la Unió o, fins i tot, per pura i simple rivalitat amb els seus homòlegs nord-americans.

El fet que Oracle pogués amenaçar d’alguna manera l’obertura de codi de MySQL també ha pogut afectar aquest procés, ja que la base de dades propietat de Sun és la principal disponible en codi font obert i llicència lliure. De fet, no pocs usuaris van descarregar el seu codi font des del lloc web oficial poc després que s’anunciés l’operació, per simple por del què pogués fer Oracle en el futur.

I aquesta por no és infundada, ja que no en va a aquesta empresa se la coneix com “l’altra Microsoft” per la seva aposta declarada i decidida pel programari propietari i la seva crítica ocasional al programari lliure.

Tot i aquests precedents, el cel es pot començar a aclarir també a Europa per a Oracle, doncs segons publica l’Agència Reuters, la Comissió Europea veu amb bons ulls les garanties que Oracle ha donat per a la continuïtat de MySQL, especialment el fet de que cap tercera part necessitarà d’una llicència comercial per integrar MySQL en les seves aplicacions o desenvolupar plug-ins d’accés a dades.

La Comissió Europea té com a termini màxim fins a aquest vinent 27 de gener del 2010 per a decidir si bloqueja o no el procés d’adquisició. De donar-se llum verda, el 2010 veuria l’aparició d’un autèntic “monstre” de la informàtica amb un catàleg de productes capaç de fer ombra a la mateixa Microsoft, ja que toca un espectre molt ampli que va des dels sistemes operatius (Solaris) fins a les bases de dades (els ja esmentats productes d’Oracle i MySQL) passant per llenguatges de programació, entorns integrats, servidors d’aplicacions, paquet ofimàtic (StarOffice) o una completa plataforma com és Java.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)