La Uni

Compartir

Es sumen la sanció original del 2004, de la qual la companyia fundada per Bill Gates n’ha fet cas omís, i un recàrrec per incomplir-la. La Comissió Europea afirma que és la primera vegada en cinquanta anys que una empresa desobeeix una sentència del tribunal de la competència del vell continent.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Microsoft sembla abocada a, entre d’altres coses, col·leccionar multes rècord, especialment en terreny Europeu. Ja té un precedent, però la sanció amb la qual se l’ha condemnat aquesta vegada és rècord: 899 milions d’Euros, gairebé 1.350 milions de Dòlars.

Aquesta sanció respon a dos objectius: reafirmar la sanció original del 2004 (confirmada l’any passat) per pràctiques monopolístiques i punir a la companyia fundada per Bill Gates per no complir amb aquesta anterior sanció. Segons han afirmat fonts de la Comissió Europea, és la primera vegada en cinquanta anys que una empresa multada ignora la sanció.

La sanció original fou motivada per denúncies d’abús de posició dominant amb pràctiques il·lícites al mercat, arguments que van ser donats per bons després d’un llarg cas legal per la Comissió Europea. Concretament, la sentència afirmava que Microsoft havia emprat la seva posició privilegiada (de quasi-monopoli) al mercat per negar informació a les empreses de la competència per permetre que els productes d’aquestes treballessin juntament amb els seus propis programes.

Lleis com aquestes existeixen en gairebé tots els paisos amb un mercat lliure per limitar la influència d’una sola empresa i situacions de monopoli real o de facto.

Per la seva banda, i en el moment d’escriure aquestes ratlles, Microsoft no havia redactat encara una resposta oficial en forma de nota de premsa, malgrat que alguns mitjans de comunicació en línia s’han referit a unes presumptes declaracions que s’han fet arribar des de l’empresa amb caire de postura, en les quals s’afirma que la companyia de Redmond està bolcada en el futur i no en el passat. La referència (en cas de ser certa la frase) es fa clarament al·ludint a la iniciativa anunciada la setmana passada de proporcionar informació tècnica sobre els seus productes de forma oberta, ja que fins ara només es feia amb la signatura d’un contracte i el pagament d’uns royalties, quelcom amb el que la Comissió Europea no ha considerat que es satisfessin les condicions imposades fa quatre anys a la multinacional de Redmond.

I "això no és tot, amics"

La causa que va perdre Microsoft fa quatre anys la culpava d’inserir excessivament el seu reproductor multimèdia Windows Media Player en el sistema operatiu Windows XP. Però aquí no s’acaben els judicis: Opera Soft, la companyia noruega fabricant del navegador web multiplataforma homònim, també ha posat recentment a Microsoft davant dels tribunals.

Aquest cop es tracta d’acusacions de dur a terme les mateixes pràctiques (inclusió de productes heterogenis en un mateix paquet i no donar informació clau per fer que els de la competència funcionin bé amb Windows, aprofitant-se de la seva posició dominant en el mercat) però amb el navegador web Internet Explorer i el sistema operatiu Windows.

I ara què?

Amb l’actitud de Microsoft davant d’una sanció establerta com és el cas de la multa del 2004, cal preguntar-se si aquest cop faran gaire cas al dictamen de la Comissió Europea. De fet, ja hi ha hagut informacions extraoficials que confirmen un cert "laisser faire" (deixar fer) de la companyia de Redmond sobre la resolució de la Unió Europea, com si aquesta no existís, mentre s’afirma des de la multinacional que ells estan fent tots els esforços per proporcionar la informació requerida a la seva competència.

Però, si Microsoft continua sense pagar les multes i fent cas omís de la Comissió Europea, què pot fer aquest òrgan a la companyia de Redmond? Molt, però al mateix temps és probable que es faci poc més que dialèctica, tenint en compte l’arrelament que actualment té Microsoft al mercat i al poc suport real que està rebent per part de les autoritats comunitàries qualsevol solució alternativa al seu programari (llegeixi’s Linux), així que molt em temo que tot quedarà en una discussió que pujarà una mica de to els propers dies/setmanes, però que acabarà en un tracte amistós entre ambdues parts amb una reducció sensible de la quantia de la multa i una sèrie de mesures d’obertura d’informació tècnica més o menys d’acord amb l’esperit de la sentència per part de Microsoft.

Guillem Alsina