La valentia d'Apple

Compartir

No pas poques veus diuen que al nou MacBook Air li manca de tot; jo prefereixo pensar en positiu i considerar que Apple ha estat tan valenta com quan va eliminar la disquetera dels seus iMac’s.


Guillem AlsinaGuillem Alsina (guillem@imatica.org) – Algú es recorda de l’enrenou que va despertar llavors? molts van cridar i es van estirar els cabells protestant perquè haurien d’adquirir una disquetera USB externa per poder llegir els seus disquets, i al cap de sis mesos ja gairebé ningú criticava aquest aspecte dels iMac’s. I al cap de poc més van començar a elogiar unànimement a la companyia de la poma per la valentia que havia demostrat en desprendre’s d’un perifèric que amb el temps s’havia anat quedant obsolet i, tot i això, tots els PCs es resistien a eliminar.

Encara avui és relativament fàcil veure aquesta peça, ja digna de museu, en màquines de producció, especialment en entorns empresarials en els quals, paradoxes de la vida, no s’empren disquets.

L’altre dia mateix vaig muntar a casa d’un client una màquina potentíssima per a disseny CAD, i incloïa disquetera. Curiós com sóc li vaig preguntar al flamant propietari d’aquella bèstia, i la seva resposta em va deixar, pel cap baix, sorprès: "és que ja venia així". És a dir, compro el que em venen perquè així m ‘ho han empaquetat.

Apple ha estat valenta en trencar motllos amb el MacBook Air. I consti que no me’n compraria un, no el defenso per això (tampoc per a què me’n regalin un, encara que a cavall regalat…).

Fixeu-vos sinó en la quantitat de ports USB que empreu quan us desplaceu. Potser connecteu un ratolí i una clau USB al vostre portàtil en el tren o en una sala de conferències? màxim el segon. Ho se per experiència i també per ser tecnòleg; els cops que estant de viatge es necessita més d’un port USB en el portàtil són molt escassos tot i que no inexistents.

En aquest punt, Apple ha considerat que menys és més, i ha potenciat l’ús de la connexió WiFi per descarregar-se els continguts d’una xarxa local o directament des d’Internet. Perquè, a més, el MacBook Air no és una màquina pensada per substituir al sobretaula o actuar com a ordinador principal, sinó com a màquina secundària, per a màxima portabilitat i flexibilitat, pel què la lleugeresa, comoditat i poc consum han de ser-ne les premisses. I això és precisament el que ha fet Apple: prescindir de tot el que considera extra o que serà poc usat.

Sincerament, tinc uns cinc o sis portàtils, i quan me n’emporto algun de viatge poquíssimes vegades he usat més d’un port USB al mateix temps. Encara que si aquest és el vostre cas, amic lector, us recomano donar-li un cop d’ull a una altra màquina de la gamma de la companyia de Cupertino, que per això estan.

A despit de les crítiques, Apple n’hi ha posat un parell. Sí, dels mateixos que esteu pensant…

Guillem Alsina