La Wikipedia en català, la de més qualitat

Compartir

Més de 93 punts sobre 100, més de dos punts per sobre la versió en anglès, certifiquen el liderat de la Wikipedia en català (Viquipèdia) en qualitat entre totes les edicions del món.

La Internet catalana ja té un nou motiu d’orgull: la versió en català de la Wikipedia (que rep el nom catalanitzat de Viquipèdia), i que fa uns dies va superar els 400.000 articles, és la de més qualitat segons els mateixos índexs de la Fundació Wikimedia.

L’índex a partir del qual s’elabora la llista numerada de les diferents versions de la Wikipedia, arrenca de la base de 1.000 articles que haurien de ser comuns a totes les seves edicions, atorgant zero punts per cadascun d’aquests que no hi sigui. Es té en compte també la mida de l’article ponderant-la segons la llengua en la qual està escrit (no és el mateix un llenguatge acumulatiu com l’alemany que un que no ho és com el català), el que acaba donant, després d’una sèrie d’operacions matemàtiques, un índex que es pren com a indicatiu de la qualitat de l’edició.

Tot i que la Viquipèdia manca d’un article del miler que es demana (concretament el referenciat com a Brussels -Brussel·les, malgrat que nosaltres l’hem trobat-), s’estén més en la resta dels mil articles exigits, fer que l’ha permès col·locar-se al capdamunt de la llista de qualitat, per sobre fins i tot de l’edició anglesa a la qual no li manca cap dels articles exigits.

Les edicions catalana i anglesa són seguides en aquest rànquing per la russa, l’ucrainesa, la francesa i l’alemanya, abans de trobar-nos amb l’espanyola en setena posició. La llista és tancada per la versió en Ndonga, una llengua Bantu parlada a cavall de Namíbia i Angola, amb 286 articles en el moment d’escriure aquestes ratlles.

Tot i ser una llengua amb un nombre de parlants relativament petit, el català (que, malgrat tot, gaudeix de més parlants que llengües que són oficials als seus respectius països, com ara el danès) gaudeix d’una bona salut a Internet, apareixent sempre a les llistes de les més actives. Tot i haver estat històricament marginat i perseguit, això precisament és una de les causes de la militància compromesa dels seus parlants, i que hagi florit a la Xarxa, on moltes de les limitacions que pot patir en el “món real” no hi són presents.

Actualització: en David Parreño Mont, Coordinador de Comunicació de Wikimediacat, ens confirma via Twitter que la suposada manca de l’article sobre Brussel·les a la Viquipèdia és, en realitat, un error de connexió entre diferents edicions de l’enciclopèdia lliure i, per tant, que a l’edició catalana no li manca cap dels 1.000 articles bàsics

 

Copyleft 2013 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina
Etiquetes: