L’acord Microsoft-Nokia, més rendible per a la primera (de moment)

Compartir

NokiaLa finlandesa no remunta en borsa, mentre que la multinacional de Redmond si que sembla estar pujant la seva cotització. Però malgrat tot, aquesta situació es pot pal·liar quan apareguin els primers terminals de Nokia amb Windows Phone 7.

Redacció – El món financer sembla que no li estigui donant cap baló d’oxigen a Nokia, que haurà de lluitar molt dur si vol convèncer que la seva estratègia en canviar-se a Windows Phone és l’adequada i que amb això es podrà mantenir davant dels rivals que, a cada dia que passa, es creixen al seu davant: Apple amb el seu iPhone, tot l’ecosistema Android amb Google al capdavant, i les BlackBerry de RIM.

L’aposta de Nokia per Windows Phone es va fer després de descartar altres opcions com l’evolució o el reescrit de Symbian o l’adopció de MeeGo (basat en GNU/Linux), i ha deixat un mercat desconfiat de l’èxit que pugui tenir. Si fins ara el fabricant finlandès ha estat el gran dominador del panorama de la telefonia mòbil, el nou escenari dibuixat a partir de la sortida al mercat de l’iPhone i, sobretot, del gran èxit experimentat per Android, han minvat la quota de mercat de Nokia des d’un temps enrere fins ara, i han deixat a la companyia d’Espoo un pèl desorientada en el mercat.

Per a ressituar-seeeee, res com començar des de zero, que és el que ha fet la companyia al “decapitar” la seva directiva i posar, per primera vegada en la seva història, a un no finlandès dirigint-la: l’ex-Microsoft Stephen Elop, malgrat que el president continua sent Jorma Olilla (finlandès). Però a aquest pla tan arriscat només li mancava l’aprovació de públic i inversors. I a falta que el primer es pugui produir fins que no tinguem a les mans els primers terminals Nokia amb Windows Phone 7, sembla que els segons no estan donant el seu vistiplau al canvi.

La cotització en el Nasdaq (principal borsa del món dedicada a empreses tecnològiques) de Nokia havia baixat en picat des de l’anunci de l’11 de febrer d’enguany, quan la finlandesa va donar a conèixer el preacord al què havia arribat amb Microsoft, i no va millorar en els dies següents tot i les explicacions que Stephen Elop va donar durant el Mobile World Congress. Recentment s’anunciava l’acord definitiu entre ambdues empreses, abans del que es pensava, i l’avanç de tal anunci ha estat degut probablement per esperonar als inversors a millorar la cotització tant de Microsoft com de Nokia.

Amb la primera, la multinacional de Redmond, la tàctica sembla haver funcionat, i l’anunci juntament amb altres factors, està portant la seva cotització a una tònica alcista (malgrat que amb els seus alts i baixos). Però amb Nokia sembla que la cosa no està funcionant, i els inversors no estan donant el crèdit necessari a l’operació.

Probablement, aquest problema es resolgui en un o altre sentit amb la presentació en societat dels primers models, així que no seria arriscat vaticinar una primera “preview” per a finals de juny (possiblement amb imatges i especificacions filtrades a la premsa) i la presentació definitiva per a algun moment entre setembre i desembre, just abans de la campanya nadalenca.

De la bona acceptació d’aquests terminals entre el públic (o, almenys, de la promesa d’aquesta) en depèn la futura actitud dels inversors cap a Nokia i, per tant, el seu bon rendiment a la borsa. De no remuntar la situació fins a finals del 2012, la mateixa figura de Stephen Elop podria ser qüestionada. Tot i això, ja serà massa tard per tornar enrere i, com a màxim, la multinacional finlandesa podrà apostar també per Android a més de Windows Phone o donar més protagonisme a un MeeGo que per a llavors ja podria haver guanyat la maduresa que Nokia li trobava a faltar. Naturalment, si fracassa, perquè de tenir èxit, Windows Phone es consolidaria definitivament en la seva gamma de smartphones.

Copyleft 2011 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina