L'ad

Compartir

Després d’una breu reaparició de la mà d’AOL, l’històric nom sembla desaparèixer de l’arena dels navegadors web malgrat que ens resta la seva herència en el seu hereu Firefox.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Els més nostàlgics (i veterans) recordaran amb enyorança a Netscape, aquell navegador web que durant alguns anys va dominar còmodament Internet a nivell mundial fins que Microsoft i el seu Internet Explorer van fer davallar la seva quota de mercat, gairebé eliminant-lo del tot en un any aproximadament.

Netscape va passar una crisi profunda que el va dur als braços d’AOL (America On Line), amb la qual va semblar viure una segona joventut que no fou més que un miratge i que va deixar als usuaris un programari disponible només per a Windows i que permetia usar els motors de renderització de l’Internet Explorer i de la Fundació Mozilla (Gecko, emprat també en el Firefox) però que no estava a l’alçada de la qualitat esperada.

La història de Netscape es remunta al 1994, quan l’incipient Web era dominada per Mosaic, el primer navegador gràfic de la història nascut a la NCSA (National Center for Supercomputing Applications). Alguns dels programadors d’aquest projecte, disconformes amb el rumb que havia pres, van derivar part del seu codi font a un projecte privat que van batejar com a Netscape.

A partir d’aquell moment el nou navegador -que disposava de versió gratuïta i una altra de pagament més completa- va començar a guanyar quota de mercat ràpidament, i l’empresa va comercialitzar altres productes com un servidor web. La seva popularitat fou tal que a mitjans de la dècada dels 90 va arribar a tenir més del 90% del mercat dels navegadors… fins que Microsoft va entrar en escena.

La companyia de Redmond va encetar un procés de persecució implacable a Netscape que va arribar a excedir fins i tot els límits de la legalitat, però que fou tan efectiu que va permetre als nois de Bill Gates capgirar la situació al seu favor.

Al bell mig de la crisi i la desorientació, Netscape fou adquirida per AOL en el 1999. D’ençà d’aquest moment la marca Netscape es va estampar en una sèrie de productes de programari el vaixell insígnia dels quals continuà essent el navegador web, i de serveis en línia com un portal informatiu o fins i tot un ISP als Estats Units.

L’anunci de discontinuació fa referència al programari, als navegadors web, els quals a partir del proper 1 de febrer deixaran de rebre actualitzacions de qualsevol mena, fins i tot de seguretat. L’equip de desenvolupament de Netscape recomana als usuaris l’adopció de Firefox com a navegador web per als seus ordinadors en substitució del que ara es deixa de produir.

Més informació:

Entrada en el bloc de Netscape informant sobre el final del suport als navegadors web de la companyia
http://blog.netscape.com/2007/12/28/end-of-support-for-netscape-web-browsers/

Guillem Alsina