L’adquisició de QNX no significa necessàriament la fi del BlackBerry OS

Compartir

Mobile World Congress 2011Les dues plataformes amb què actualment compta RIM (el tradicional BlackBerry OS dels seus smartphones i el sistema operatiu del PlayBook basat en QNX) conviuran mentre no es defineixi del tot l’estratègia que s’ha de seguir. Mentre, des de la companyia canadenca es continuarà buscant la millor experiència d’usuari.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Que Nokia i Microsoft hagin ignorat a les BlackBerry a l’hora de definir el mercat com un joc entre dos (Apple amb el seu iPhone i l’exèrcit de terminals Android recolzat per Google) presentant-se com a tercera opció, no significa que la companyia canadenca no existeixi. Continua estant aquí, amb uns números excel·lents que la situen entre els primers fabricants amb nombre més gran d’unitats venudes en gran quantitat de mercats.

RIM continua buscant l’excel·lència per als seus dispositius i el seu programari, ja sigui directament o a través dels desenvolupadors per a la seva plataforma. És per això que avui continua tan vigent com l’any passat el concepte de SuperApps, amb el que es dóna a entendre que els programes per a BlackBerry alguna cosa més que simples aplicacions, i que superen aquest concepte per a convertir-se en un quelcom més.

Segons ens va explicar Xavier Martínez, Senior Director CBU per a Espanya, les SuperApps s’integren totalment amb el sistema operatiu, ja sigui amb els menús d’aquest, amb la resta de les aplicacions o amb la interfície d’usuari.

A la botiga virtual d’aplicacions de BlackBerry no hi ha cap aplicació que sigui “inútil”, i això explica dues coses: en primer lloc que el nombre d’apps en aquest ecosistema sigui notablement inferior al què presenten iOS i Android (unes 20.000, xifra que les plataformes d’Apple i Google superen en un orde de més de deu cops) i, en segon lloc, que les aplicacions de tercers per a BlackBerry OS tinguin les millors xifres d’ús per part dels usuaris.

Mentre que en altres plataformes sense tant de control, els usuaris són molt proclius a descarregar-se programes només per a provar-los (i que deixen d’usar al cap d’uns dies), en la plataforma canadenca aquesta situació es dóna d’una altra manera: l’usuari descarrega les aplicacions que necessita perquè les necessita, i no acostuma a abandonar-les després d’uns pocs dies d’ús, si no que els troba utilitat i les continua usant.

La cerca d’aquesta eficiència no es queda en el programari, si no que -i segons continua comentant-nos Martínez- arriba fins i tot la bateria. “Hom se’n pot anar de viatge amb la seva BlackBerry, oblidar-se el carregador i no passa res”, afirma l’executiu de RIM.

Jugant amb dues plataformes

Quan RIM va adquirir QNX i va presentar el seu tablet PlayBook amb un nou sistema operatiu basat en la plataforma de la companyia adquirida, la majoria vam entendre que el futur de BlackBerry OS estava sentenciat en favor d’aquesta i, de fet, va semblar que la mateixa companyia així ho donava a entendre.

Segons ens aclareix Xavier Martínez, l’estratègia pel que fa a plataformes no acaba d’estar definida del tot i, de moment, es treballarà en la millora i evolució tant del BlackBerry OS clàssic com del nou sistema, a falta que s’acabi de definir un roadmap (full de ruta), encara que la convergència d’ambdós és quelcom que es dóna per segur.

De moment, el que més els interessa a RIM és buscar la millor experiència possible per a l’usuari.

Copyleft 2011 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)