L’aposta per les TIC pot treure a Islàndia de la crisi

Compartir

CibersocietatOpera Software és la primera gran companyia que inaugurarà un centre de procés de dades a l’estat insular nòrdic. L’aposta per les noves tecnologies pot treure aquest país de la fallida.

Col·laboradors – Un dels països més afectats per la crisi econòmica mundial és, juntament amb Grècia, Islàndia. L’especulació amb valors a la borsa ha portat l’economia d’aquesta gran illa a mig camí entre Europa i Amèrica a la vora del col·lapse, salvant-se per la intervenció de les institucions mundials que vetllen per l’economia. Per si això no fos poc, el país també ha passat a convertir-se en l’epicentre dels informatius per l’activitat del volcà Eyjafjallajökull que tant mal ha fet al trànsit aeri a Europa.

Tot i que darrerament sembla que tot són desastres, la veritat és que fins ara Islàndia era un lloc molt tranquil, un país que gaudeix d’energies renovables i un nivell tecnològic d’acord amb la resta de països nòrdics, o sigui alt. Això fa que, amb la devaluació de la Corona Islandesa i l’abaratiment de preus per atraure la inversió estrangera, el país s’hagi convertit en un interessant focus d’atracció per a la indústria tecnològica.

A més, un altre punt que sembla intranscendent però té la seva importància juga a favor d’Islàndia: en gaudir d’un clima fred, els problemes de refrigeració dels centres de procés de dades poden solucionar-se sense una despesa energètica tan gran com en altres latituds. No es tracta de deixar “les portes obertes” del CPD per a què es ventili, això seria inconcebible, però sí que es soluciona en bona part la problemàtica de com refrigerar una massa d’aire considerable per a combatre l’escalfor que generen centenars de servidors funcionant a la vegada.

De fet, fa temps es va especular amb la possibilitat de que Google creés un CPD en una de les regions polars, quelcom que lluny de l’exageració és perfectament factible.

La situació geogràfica de l’illa (a mig camí i relativa poca distància de dos continents) permet que sigui fàcil passar cables de fibra òptica per a gran ample de banda si es necessiten en el futur, doncs actualment Islàndia ja es troba molt ben connectada en aquest aspecte.

La primera gran companyia en aprofitar “l’oportunitat islandesa” ha estat Opera Software, convertint-se en la primera client del CPD Thor (déu de la mitologia nòrdica), establert a Islàndia i de nou encuny que empra energies renovables per a funcionar. El cost i el nivell tècnic i de preparació dels administradors i operaris fa que el lloguer surti molt a compte.

Es desconeixen les funcionalitats que Opera delegarà en aquest CPD, però probablement siguin les de compressió de pàgines web corresponents a la funció Opera Turbo i als navegadors Opera Mini.

Les TIC s’erigeixen, de la mateixa manera que va passar a Finlàndia durant la dècada dels vuitanta, en un valor de futur econòmic i de reconeixement internacional per a Islàndia.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina