L’atac contra Spamhaus afecta el nord-oest europeu

Compartir

Les illes britàniques i l’àrea que es troba entre la meitat de França pel sud, i una línia que podem traçar des de Dinamarca fins a la frontera entre Alemanya i Suïssa per l’est, delimiten l’àrea que està patint els efectes de l’atac DDoS més gran registrat fins a la data.

No és Internet en el seu conjunt, però sí una part d’ella la que està patint els efectes del massiu atac DDoS llançat per un grup o organització desconeguts contra Spamhaus.

Akamai, empresa dedicada a l’entrega de contingut a través d’Internet i a facilitar ample de banda als seus clients, amb centres de dades i infraestructures de xarxa repartits per tot el món, es troba en una posició immillorable per a monitoritzar el que passa a Internet en temps real. I una de les seves ferramentes ens permet mesurar amb més exactitud l’afectació provocada per l’atac abans esmentat.

L’eina d’anàlisi del tràfic web en temps real d’Akamai, ens mostra aquests dies un ampli “punt calent” a la zona nord-oest d’Europa, que afecta totalment les illes britàniques, la part nord de França, l’oest d’Alemanya, Bèlgica i Holanda. En aquesta zona, el tràfic de dades ha augmentat notablement, la qual cosa pot ser atribuïda a l’atac patit per Spamhaus.

Mapa de l'activitat de la xarxa, en el qual es pot apreciar clarament la zona afectada per l'atac DDoS

Mapa de l’activitat de la xarxa, en el qual es pot apreciar clarament la zona afectada per l’atac DDoS

Si donem un cop d’ull al mesurament que la mateixa eina proporciona dels atacs, no veiem la mateixa correlació, però l’explicació a això pot ser deguda a que per mesurar els atacs, Akamai té en compte les dades generades per troians i virus, mentre que per a mesurar el tràfic web pren les dades de sol·licituds i respostes. En ser l’atac patit del tipus DDoS, el tràfic generat és, bàsicament, sol·licituds i les seves respostes corresponents per part dels servidors.

Diversos mitjans de comunicació han estat parlant aquests dies d’un atac que ha afectat el rendiment global d’Internet però, tot i això, si superposem aquest mapa amb el de la distribució de la Xarxaobtingut fa uns dies gràcies a una investigació d’un grup hacker independent, veiem que l’àrea afectada coincideix amb una de les àrees de més ús de la Xarxa, encara que no l’única.

Així doncs, podem concloure que l’augment del tràfic d’Internet ocorregut aquests darrers dies a la zona que hem delimitat anteriorment, pot tenir una més que estreta relació amb l’atac patit per Spamhaus.

 

Copyleft 2013 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina
Etiquetes: