L’edici

Compartir

Fins a 6.000 llocs per connectar-hi l’ordinador i una afluència estimada de 8.000 participants amb més presència dels vinguts de fora de l’Estat Espanyol per a una dotzena edició de la Campus Party que comptarà amb la presència estel·lar de Tim Berners-Lee, un dels "pares" d’Internet.


Agències/Redacció iMàtica – La porta al món de la tecnologia, l’oci electrònic i la cultura digital que cada any obre a València, la Campus Party, aspira aquest estiu a ampliar les seves fronteres amb la cita més internacional de les celebrades fins a dia d’avui. A més de comptar amb "campusers" arribats dels dos països on el 2008 ha començat l’expansió internacional de la Campus Party (Brasil i Colòmbia), nombrosos joves arribats de països europeus s’han inscrit ja a l’esdeveniment, el que sens dubte fomentarà l’intercanvi de coneixements, experiències i emocions. Enguany, la cita a Fira de València és del 28 de juliol al 3 d’agost.

Un altre dels plats forts per a la internacionalització de la Campus Party serà la presència d’experts arribats de diversos punts del planeta per mostrar els darrers descobriments en les seves respectives especialitats. És el cas de Rasmus Lerdorf, el creador del llenguatge PHP; del guru del programari lliure Jon ‘Maddog’ Hall, president de Linux internacional; o de Mary Hodder i Regine Debatty, dues de les blocaires més destacades a nivell mundial que seran les convidades més prestigioses de CampusBlog, nova àrea de l’esdeveniment.

Campus Party, com cada any, es converteix durant una setmana en una petita ciutat tecnològica per acollir als 6.000 participants que ja han esgotat els llocs amb ordinador. Segons Miguel Ángel Expósito, director de l’esdeveniment, “El nostre desig cada any és portar el més interessant del món per posar-ho a disposició dels "campusers", per a què no només es diverteixin i passin una setmana gaudint, sinó també per tal que aprenguin. El desig d’acostar la tecnologia a tothom, d’ensenyar el més innovador i que els "campusers" s’enduguin formació del seu pas per la Campus Party és el que marca la nostra agenda a l’hora de tancar els continguts”.

L’exposició interactiva Campus Futur, novetat l’any passat, creix i es diversifica per a convertir-se en un dels plats forts de la setmana valenciana. Gadgets, desenvolupaments que encara no han sortit al mercat i aportacions d’investigació d’universitats i empreses, mostraran l’aspecte més futurista de la tecnologia, oferint a més la possibilitat de conversar amb els creadors d’aquests dissenys.

No menys espectacular resultarà el Dia de la Robòtica que tindrà lloc al Museu Príncep Felip. El dissabte 2 d’agost els robots envairan el CAC en un esdeveniment gratuït i obert al públic que oferirà shows robòtics, competicions, tallers… La possibilitat, en definitiva, d’acostar-se de manera divertida i lúdica a la que és la ciència del futur.

Per inaugurar aquesta trencadora edició de l’esdeveniment, la dotzena, es comptarà amb un ponent d’autèntic luxe. Es tracta de Sir Tim Berners-Lee, científic britànic que va crear algunes de les utilitats més importants per al funcionament de la World Wide Web, com ara el llenguatge HTML, el protocol HTTP i el sistema de localització d’objectes a la web URL, i que va inventar un sistema per interconnectar documents i fer-los accessibles des de diversos punts. Per això, no és estrany que se’l reconegui com un dels pares d’Internet. Actualment, Berners-Lee està al capdavant de l’anomenat World Wide Web Consortium, l’organització que coordina estàndards i afegeix noves funcionalitats a la web. Berners-Lee serà el convidat d’honor en la inauguració de l’esdeveniment i oferirà dimarts una conferència magistral sobre la Xarxa, la seva creació, història i trajectòria fins a convertir-se en eina fonamental per al funcionament del món, així com referències al seu futur. Posteriorment, tindrà lloc una taula rodona en la qual hi participaran, a més de Berners-Lee, representants del món de l’empresa i la ciència.

Àrees de contingut

A més, Campus Party compta enguany amb 10 àrees de continguts en les quals els tres conceptes clau, Tecnologia, Innovació i Formació, seran protagonistes.

– Astronomia: Una àrea per als interessats en conèixer la immensitat de l’espai, una de les grans passions de l’home des de l’Antiguitat , i en la qual aquest any els "campusers" podran des de dissenyar, construir i llançar el seu propi coet, conèixer el satèl·lit espanyol del projecte OPTOS de l’Institut Nacional de Tècnica Aeroespacial, escoltar a l’astronauta francès Jean-Françoise Clarvoy, o gaudir des de la Fira de València un eclipsi total de sol que només veuran en llocs remots com al Canadà, Sibèria o Mongòlia.

– CampusBlog: Iniciativa inèdita de la Campus Party que reunirà a blocaires de diversos països, i que servirà de punt vital d’encontre de continguts, tecnologies i experiències al voltant d’aquesta nova modalitat de comunicació que està canviant la manera d’entendre el món. Els "campusers" podran aprofundir en qüestions com la Web 2.0, el periodisme ciutadà o els podcast entre d’altres, o conèixer en profunditat xarxes socials com Twitter, Nettby o BlogBlogs.

– CampusBot: Els robots són sempre un dels grans atractius com a mostra de l’avanç de l’home. I aquest any, a banda dels tradicionals "seguiu la línia" o el concurs de robots, es podran veure alguns humanoides que sorprendran no només als "campusers", sinó a tots els qui visitin la Ciutat de les Arts i les Ciències. Una espectacular exhibició que tindrà lloc el dia 2 d’agost servirà per celebrar el Dia de la Robòtica , i posar els robots a l’abast de tots els ciutadans de València.

– CampusCrea: La llibertat creativa, una de les claus de l’esperit de la Campus Party, torna al recinte valencià per concedir als "campusers" el do de reinventar qualsevol disciplina artística a través de la digitalització. El món de l’animació o de la producció musical estarà més que mai a disposició dels assistents per a què puguin descobrir-los gràcies als tallers, ponències, fòrums… de l’esdeveniment.

– Desenvolupadors: La facilitat per optimitzar un navegador, inventar una nova eina que acceleri els gràfics d’un videojoc o programar una aplicació per a un mòbil a cop de teclat reflecteix que els professionals en la matèria, però també els més joves, són autèntics genis. Tots ells tindran el seu espai comú en aquesta edició de la lan party per excel·lència.

– GoogleHack: Després de l’èxit de l’any passat, nous continguts s’afegeixen a aquest espai sobre la pàgina d’Internet més visitada del món i autèntica referència en el món Internet. A la Campus Party 2008 es podrà des de conèixer els darrers productes de la companyia que ara marca tendència fins a deixar el currículum per fer unes pràctiques.

– Jocs: Les competicions més espectaculars de videojocs són un altre dels al·licients en aquest encontre d’oci digital, en el que hi tenen cabuda des de l’últim crit per a la sorprenent consola Nintendo Wii, com ‘Mario Kart’ o ‘Pro Evo
lution Soccer 08′, fins a novetats en l’espectacular Xbox 360 com el joc de tennis ‘Top Spin 3′ o ‘Gears of War’, o concursos amb jocs més clàssics de PC.

– Modding: L’art de convertir un ordinador de sobretaula en un prodigi de l’electrònica, amb forma de castell medieval, de Tetris gegant o de cub de Rubik de formes desproporcionades són per obra i gràcia dels modders, una passió que celebra la seva reunió més important a nivell europeu a la Campus Party. Aquest any, s’intentarà batre nous rècords en disciplines com l’overclocking.

– Simulació: L’emoció de sentir-se als comandaments d’un avió de combat d’última tecnologia és possible sense sortir de la Fira de València gràcies a l’àrea de Simulació, on també es pot sentir el vertigen de pilotar un cotxe de curses o missions submarines, o participar en el tradicional Congrés de Simulació amb el més granat d’aquest sector.

– Programari lliure: Els secrets del codi obert seran revelats en part aquesta setmana a València, on es parlarà d’aquesta nova forma d’escriure les regles del joc de la societat digital. Allà s’hi podrà sentir l’experiència dels tallers interactius i assistir a conferències en les quals posar-se al dia sobre les darreres versions i els canvis que es produeixen en un món extraordinàriament dinàmic.

La varietat de tallers, conferències, competicions i activitats programades atorguen a la Campus Party una consistència formativa i d’oci que la converteixen en una cita de referència, i que aquest any té com a guia principal el desig d’innovació i d’arribar a tots els racons del Planeta.

Guillem Alsina