L’EFF denuncia l’acord que Apple fa signar als desenvolupadors d’iPhone

Compartir

MacD’una manera un pèl rocambolesca, aquesta organització que vetlla pels ciberdrets ha aconseguit una còpia del contracte que els programadors per a iPhone/iPod Touch/iPad han de signar per a poder distribuir els seus desenvolupaments a través de l’App Store. L’avaluació que n’ha fet a posteriori no deixa en gaire bon lloc a la companyia de Steve Jobs.

Redacció – A la mateixa EFF (Electronic Frontier Foundation) li ha costat poder publicar el text íntegre de l’acord de llicència del programa de desenvolupadors per a l’iPhone OS, ja que aquest inclou una clàusula que prohibeix la seva difusió pública sense tenir un permís explícit per escrit de la mateixa Apple. El recurs emprat per l’EFF per aconseguir la desitjada còpia fou recórrer a la Freedom of Information Act (FOIA) nord-americana, una llei que garanteix l’accés dels ciutadans nord-americans a les dades posseïdes per l’estat. I això pel fet que l’agència espacial nord-americana NASA va publicar una aplicació a la iTunes Store, pel que van haver d’acceptar el contracte de llicència d’Apple, una còpia del qual va quedar en poder d’aquesta agència, que en formar part del govern es troba subjecta a la FOIA.

L’EFF ha analitzat el contracte de llicència i, com era d’esperar, no ha quedat gaire satisfeta del que hi ha trobat. És lògic, atés que aquesta organització advoca per un model d’ús de les tecnologies molt lliure, el que la condueix a recolzar models com GNU/Linux o Creative Commons com a mostres de tecnologies lliures i obertes. El xoc amb la concepció d’Apple que controla les aplicacions que es publiquen o es deixen de publicar per als seus dispositius personals (iPhone, iPod Touch i el nou iPad que està pròxim a ser llançat) estava, doncs, cantat.

Entre els punts criticables que l’EFF ha trobat a la llicència per als programadors sobre iPhone OS tenim:

  • Prohibició de parlar en públic sobre els termes del mateix acord. Malgrat que en cap paràgraf del redactat s’indica que l’acord sigui confidencial, sí que es prohibeix parlar del text en públic als programadors i empreses que el signin.

  • La dictadura d’Apple. La companyia de Cupertino es reserva el dret d’excloure una aplicació de la seva botiga d’aplicacions fins i tot si aquesta compleix amb tots els requisits exigits. És a dir, els desenvolupadors queden a mercè dels interessos de la companyia de la poma o de l’opinió del treballador d’Apple encarregat de donar la seva aprovació o denegació a l’aplicació. El certificat digital de les aplicacions també pot ser revocat en qualsevol moment per la companyia, remotament i encara que hagi sigut l’usuari qui hagi instal·lat l’aplicació.

  • A l’App Store o res. Les aplicacions creades amb l’SDK d’Apple només poden ser distribuïdes a través de l’App Store, descartant altres alternatives com la Cydia Store. És de suposar que en el cas que una empresa distribuís el seu programari a través de la Cydia Store, això la incapacitaria automàticament de treballar amb Apple a l’App Store.

  • Prohibida l’enginyeria inversa o qualsevol cosa que faciliti l’enginyeria inversa a tercers, ja sigui amb el mateix iPhone OS o amb altres aplicacions de la plataforma mòbil d’Apple. Fora de l’enginyeria inversa, obrir els detalls de qualsevol dispositiu d’Apple (i no només l’iPhone) queda prohibit. L’EFF indica que això podria tancar les plataformes de la companyia de Cupertino a interactuar amb programari lliure.

  • Una baixa compensació. Independentment dels problemes que pugui provocar amb una aplicació mitjançant actualitzacions del sistema, Apple només es farà responsable dels possibles danys succeïts per un valor màxim de 50 dòlars.

L’EFF es manifesta convençuda de que el contracte de llicència només beneficia a una de les parts signants, Apple, però aquesta situació es manté en vigor gràcies al gran nombre d’usuaris dels que disposa la plataforma de Cupertino i que tenen a la companyia com la seva única interlocutora per aconseguir nou programari. Per tant "o es passa per l’adreçador", o es corre el risc de quedar al marge de tan lucratiu mercat.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina