L’EFF presenta programari per a verificar la neutralitat de la Xarxa

Compartir

Rep el nom de Switzerland (Suïssa en anglès), en honor al país neutral per excel·lència, i simula el funcionament d’un programa d’intercanvi d’arxius P2P per analitzar els canvis que pateixen els paquets de dades en passar entre les xarxes dels ISP’s.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Quelcom que s’està qüestionant darrerament és l’anomenada "neutralitat de la Xarxa", terme que fa referència al fet que els operadors de comunicacions han de ser transparents al tipus de trànsit que passa per les seves xarxes, sense privilegiar cap servei en línia concret ni restringint-ne d’altres. El debat és especialment incendiari pel que fa als serveis P2P que alguns titllen d’il·legals i que voldrien veure limitats o, directament, suprimits d’Internet. Ja hi ha operadors en diversos països que apliquen quotes màximes al trànsit procedent d’aquests programes d’intercanvi d’arxius, violant amb això la neutralitat de la Xarxa.

Per tal que qualsevol usuari pugui comprovar si el seu operador està caient en aquestes pràctiques (i obrar en conseqüència), l’Electronic Frontier Foundation (EFF) ha publicat un paquet de programari batejat com a Switzerland (Suïssa en anglès), és de suposar que en un clar homenatge al país que representa la neutralitat per excel·lència. Switzerland és un projecte desenvolupat com a programari lliure i motivat principalment pel cas Comcast. Aquest, esdevingut als Estats Units, afecta al que és considerat com a segon ISP del país, sobre el qual va revelar la premsa que estava filtrant el tràfic dels seus usuaris i bloquejant els paquets corresponents al protocol BitTorrent, impedint als subscriptors del seu servei de cable compartir fitxers des dels seus ordinadors.

Als ISP’s els pot interessar controlar el tipus de trànsit que passa per les seves xarxes principalment per dues raons importants: la primera és la d’evitar ficar-se en problemes legals amb discogràfiques o altres productores en aturar el polèmic intercanvi d’arxius P2P, mentre que la segona seria controlar el tràfic de la VoIP ja que alguns dels més importants ISP’s de qualsevol país són també operadores de comunicacions, pel què un ús massiu de la veu sobre IP perjudicaria seriosament els seus ingressos en reduir-se el nombre de trucades.

Davant dels ISP’s s’aixequen les organitzacions que defensen els ciberdrets de la població i algunes grans empreses com Google, a les quals una Xarxa neutral en la que els ISP’s no interfereixin en el tipus de trànsit que generen els seus clients els convé i molt.

El programari alliberat per la EFF es troba encara en fase alpha, però ja permet testejar les connexions de qualsevol usuari malgrat que, això sí, des d’un entorn de línia de comandes força àrid per a l’usuari final però més que suficient per al tècnic informàtic. Funciona de la mateixa manera a com ho fa un sistema P2P, havent de trobar altres usuaris que també vulguin testejar les seves connexions, connectant-nos amb ells i intercanviant paquets que seran analitzats per veure si són modificats per la xarxa intermèdia que es troba entre ambdós clients. L’EFF ja ha habilitat una pàgina d’ajuda i tests per als usuaris d’aquest programa.

La disponibilitat de l’aplicació és, en principi, per als sistemes Linux, BSD, Mac OS X i Windows XP, ja que està construïda sobre el llenguatge Python, malgrat que el seu procés d’instal·lació encara té certes complicacions especialment en el cas del sistema operatiu de Microsoft. Els responsables han sol·licitat voluntaris per al seu desenvolupament en general i, sobretot, per tal de crear un instal·lador per a Windows, quelcom que els faria arribar a un públic molt més gran en facilitar el seu procés d’instal·lació i ús.

La descàrrega es pot realitzar de manera lliure i gratuïta des del repositori de projectes lliures SourceForge, en el qual l’organització l’ha allotjat.

Més informació:

Nota de premsa de l’EFF anunciant el llançament de Switzerland

Guillem Alsina