Les “altres” Ubuntus tamb

Compartir

A més del "gust" primigeni, les altres versions oficials com Kubuntu també s’han vist actualitzades a la 8.04 .


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – La clàssica Ubuntu amb l’escriptori Gnome no ha estat l’única en veure’s actualitzada aquesta setmana passada. A més del "tronc principal", l’arbre d’aquesta família de distribucions basades en Debian compta amb diverses variants més, algunes oficials com Kubuntu, Xubuntu o Edubuntu, i d’altres extraoficials com Mythbuntu.

Kubuntu

Els partidaris de KDE enlloc de Gnome poden optar per aquesta versió de la distro, que canvia l’entorn gràfic típic d’Ubuntu pel seu rival més directe en la particular guerra dels escriptoris per a Unix/Linux. Amb la nova 8.04, Kubuntu s’ofereix en dues versions: una amb KDE 3 i una altra amb la quarta versió.

KDE 3 és vist potser com a més estable per part dels usuaris, una postura reafirmada en la mateixa nota de publicació de la versió 8.04 que Kubuntu ha posat a la seva pàgina web: "Si estabilitat és el que esteu buscant, llavors la trobareu en Kubuntu 8.04 emprant l’entorn d ‘escriptori KDE 3. Si esteu buscant l’últim, Kubuntu us dota amb el nou Kubuntu 8.04 KDE 4 Remix".

La versió de KDE 3 és la 3.5.9, mentre que de la quarta disposem de la darrera iteració, la 4.0.3 alliberada a principis d’abril. Els efectes gràfics avançats poden configurar-se en quatre modes, des d’un sistema sense efectes fins a totalment personalitzats. També disposem de Wubi per instal·lar la distro des del Windows i del programari per muntar particions NTFS amb suport per a escriptura.

Xubuntu

L’escriptori Xfce equipa a aquesta variant d’Ubuntu, un escriptori lleuger ideal per a màquines amb poca potència o antigues encara que Xubuntu 8.04 proporciona totes les novetats tecnològiques afegides a la resta de versions.

La versió de Xfce inclosa és la 4.4.2, i com a novetat destacable s’hi inclou el gestor d’arxius Thunar. Com a diferència respecte als altres sabors d’Ubuntu, Xubuntu inclou el processador de textos AbiWord com opció lleugera a l’OpenOffice.

Edubuntu

Disposem d’una versió desktop per a les màquines dels alumnes i d’una altra per als servidors departamentals o de classe. Aquesta edició difereix de les anteriors de la mateixa branca en què tot el pack d’aplicacions educatives s’instal·la com un add-on sobre una Ubuntu estàndard.

El programari iTalc permet al professor prendre el control dels terminals de la xarxa local per realitzar demos o controlar el que fan els alumnes.

Mythbuntu

Distribució no-oficial d’Ubuntu, en la qual s’hi integra el programari de media center MythTV. En aquesta nova versió el front-end pot ser executat directament des del Live CD. Empra Xfce4 com a entorn d’escriptori.

Guillem Alsina