Les eleccions nord-americanes enfronten dos models de ciberseguretat

Compartir

La convenció del Partit Republicà a Tampa ha revelat la proposta de Romney de compartir informació sobre ciberatacs entre govern i grans corporacions, mentre que la política d’Obama és diametralment oposada.

Barack Obama i Mitt Romney, demòcrata i republicà. Dues concepcions diferents i contraposades sobre la ciberseguretat. Fotomuntatge a base de fotografies obtingudes de Wikipedia sota llicència Creative Commons

Barack Obama i Mitt Romney, demòcrata i republicà. Dues concepcions diferents i contraposades sobre la ciberseguretat. Fotomuntatge a base de fotografies obtingudes de Wikipedia sota llicència Creative Commons

Romney i els republicans consideren que la ciberseguretat del país serà millorada si el proper govern comparteix informació d’amenaces i atacs amb les grans corporacions i els principals actors implicats en la lluita contra les amenaces cibernètiques, i substitueix amb aquesta col·laboració certes normatives que imposa al sector privat.

Aquesta manera de procedir encaixa perfectament amb els plans generals del Partit Republicà de buidar de poder, funcions i prerrogatives al govern federal per donar més autonomia de decisió i llibertat de marge al sector privat, als individus, empreses i societat civil en general.

Els responsables de campanya de Mitt Romney acusen l’administració Obama d’haver-se convertit en un llast per al desenvolupament de polítiques de seguretat efectives en constrènyer sota una capa de regulacions i lleis les empreses privades, i en no compartir amb elles informació vital que, a més -i segons els responsables de la formació republicana- limita l’efectivitat d’aquestes polítiques i posa en perill la seguretat cibernètica de les empreses i el país sencer.

L’altra cara de la moneda són els demòcrates que actualment ocupen la casa blanca. L’administració Obama afirma que el sol fet de compartir informació no garanteix una defensa efectiva contra les amenaces cibernètiques, i que les empreses que gestionen infraestructures clau com són la distribució d’aigua o electricitat, han de complir amb una sèrie de mínims marcats per llei per tal de garantir un funcionament efectiu.

El seu raonament es basa en la voluntat per invertir diners, personal, recursos i esforç en la ciberseguretat, i la regulació legal està per assegurar que se li dedica un mínim d’aquests.

Són dues visions contraposades del model de seguretat informàtica que ha de propugnar un govern per al seu país però que, més que respondre a criteris tècnics, responen a la concepció del poder que ha d’ostentar el govern central en un estat federal i les seves prerrogatives.

 

Copyleft 2012 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina
Etiquetes: