Les funcionalitats que podrien tenir l’iPad i l’iPhone en el futur

Compartir

Món MacA mesura que els programadors descarreguen i analitzen l’SDK per a aquest dispositiu, es van trobant amb més sorpreses sobre el que podria haver estat i no és, o el que serà en un futur l’iPad. El més interessant: les API’s que indiquen la possibilitat de videoconferència i la capacitat d’emmagatzemar fitxers en local. Serà el futur del nou gàdget d’Apple o veurem aquestes novetats en el proper iPhone?

El nou iPad

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Un interessant article publicat per Ars Technica recopila les diverses troballes que les persones interessades en desenvolupar per a l’iPad han anat trobant en el nou SDK per a iPhone OS (el sistema operatiu que equipa a aquesta màquina) que Apple va llançar paral·lelament a l’anunci públic del seu nou gàdget. Aquesta versió 3.2 beta ha estat especialment optimitzada per a l’iPad, i sembla que alguns programadors han descobert possibilitats que Jobs no va explicar en la seva presentació, fins i tot al·ludint a maquinari que no es troba en el dispositiu.

Un clar exemple d’això és la possibilitat de videoconferència, que implica necessàriament l’existència d’una càmera… que l’iPad no inclou. Ni tan sols a l’iPhone és fàcil realitzar una videoconferència. Tècnicament és possible, perquè aquest telèfon inclou una càmera, però a la seva part posterior, pel que no podríem veure el nostre interlocutor mentre parlem amb ell, amb la qual cosa no s’ha inclòs ni el programari per a fer-ho, ni terceres parts s’han interessat per aquesta possibilitat.

I, malgrat tot, en aquest nou SDK presentat, l’aplicació de contactes inclou una interfície per a realitzar fotografies, així com es disposa de les opcions per a acceptar o declinar una petició de videoconferència. Això implica necessàriament la càmera, que podria tractar-se d’una webcam integrada o d’un perifèric extern.

La nova possibilitat que s’obre podria no referir-se al nou iPad, sinó a la futura generació d’iPhones. Fins ara i d’ençà del seu llançament en el 2007, Apple ha presentat una nova generació del seu smartphone en dates properes a l’estiu. Possiblement, l’SDK 3.2 de l’iPhone OS -i tot i haver estat optimitzat per a l’iPad- afegeixi funcionalitats que veurem en els propers membres de la família iPhone, amb el que si és així, estaríem parlant d’un nou model amb una webcam a la part frontal per als propers mesos.

Malgrat totes aquestes elucubracions, els recursos per a videoconferència també podrien ser deguts a una funcionalitat inicialment prevista que, finalment, no ha estat inclosa en aquest dispositiu.

Una altra possibilitat que destaca poderosament i que ha estat informada per diverses persones a Engadget, és la d’emmagatzemar arxius en local, una possibilitat que no disposen els usuaris de l’iPhone ni de l’iPod Touch, i per al que han de recórrer a aplicacions de tercers o a trucs com autoenviar-se els fitxers via correu electrònic.

Els fitxers emmagatzemats en local serien accessibles des de qualsevol aplicació, i aquest fet potenciaria a l’iPad com a centre d’oci multimèdia en mobilitat, ja que s’hi podrien desar a la seva memòria pel·lícules i música. A més, també s’han trobat indicis de la possibilitat que, mitjançant el Safari Mòbil inclòs en el dispositiu es puguin enviar arxius emmagatzemats en local. El que no sembla estar previst, almenys inicialment, és accés directe al sistema de fitxers, per a simplificar, un gestor d’arxius que ens permeti copiar, traslladar, eliminar,… de qualsevol carpeta del nostre dispositiu.

També s’ha trobat una API per al reconeixement d’escriptura manual a l’iPhone OS 3.2, fet que donaria pas a la introducció d’un punter en el dispositiu, ja sigui iPhone (al qual és més probable que es dirigeixi aquesta funcionalitat) o iPad, ja que escriure amb els dits sobre una superfície és prou difícil, sobretot si aquesta és petita com la del smartphone de la companyia de Cupertino.

Finalment, i seguint amb l’article d’Ars Technica, esmentar que es poden veure també funcionalitats per a què el monitor extern al què es pot connectar l’iPad mitjançant el Dock inclòs actuï no només com a imatge mirall de la pantalla del dispositiu, sinó com a un segon monitor en tota regla. Això facultaria els usuaris a, per exemple, controlar mitjançant l’iPad una presentació la sortida de la qual sigui vista en un monitor/projector extern.

És gairebé segur que l’iPad ens ofereix més d’una sorpresa per al futur, però al meu parer serà el proper iPhone el qui acapari la majoria de les novetats que es troben en aquest nou SDK.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)