Les llibreries QT seran alliberades sota la GPL 3

Compartir

Les llibreries que fonamenten la base de l’entorn KDE es trobaran disponibles en un model dual sota les versions 2 i 3 de la GPL simultàniament. El mateix Richard Stallman s’ha mostrat satisfet amb el moviment.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Trolltech, la companyia creadora de les llibreries QT (que es troben a la base de l’entorn gràfic KDE) ha anunciat que posarà aquestes sota la protecció de la tercera versió de la GPL, constituint això un suport important a una versió de la llicència lliure que es troba amb diversos problemes al seu davant per a la seva implementació massiva.

A grans trets, aquests problemes es resumeixen en la negativa de Linus Torvalds en adoptar-la per al kernel Linux, i en la desconfiança que Microsoft està introduint en certs sectors empresarials en afirmar que els productes sota GPL 3 no queden a cobert del seu acord de patents amb Novell, pel què els productes que emprin aquesta tercera versió poden ser objecte d’atac legal per part de la companyia de Redmond.

Actualment les llibreries QT ja es trobaven sota la segona versió de la GPL, malgrat que en el seu inici estiguessin sota una llicència propietària. Les dificultats per a l’adopció de KDE en certes distribucions com Debian per aquest motiu va dur als responsables de Trolltech a alliberar-les i posar-les sota la protecció de la llicència que en major mesura ha adoptat el programari lliure.

Tot i això, aquest fet no fou un obstacle per a què moltes distribucions optessin per Gnome, un escriptori sota llicència lliure des dels seus inicis, encara que aquesta adopció fou motivada més per raons tècniques que de la llicència o la seva historia.

El que ha anunciat Trolltech és que posarà les seves llibreries sota un model dual, en el qual les QT estaran disponibles sota GPL 2 i 3 al mateix temps. És de suposar que per al futur s’optarà només per la 3, ja que aquesta darrera cobreix molts més supòsits legals que la 2, fruit de l’experiència d’aquests darrers anys en els quals s’han donat nombroses casuístiques no previstes inicialment en la GPL.

El mateix Richard Stallman s’ha mostrat satisfet amb l’anunci, afegint que "això permetrà que altres parts de KDE adoptin la GPL v3. Encara millor, Trolltech ha fet les previsions per a una transició suau a futures versions de la GPL donat el cas que fossin aprovades".

Un suport important

A despit del risc a repetir-me, vull subratllar que l’anunci realitzat per Trolltech és important en la mesura que la implantació de la GPL 3 està essent més lenta del que era previsible inicialment degut als obstacles abans esmentats.

Tot i això, l’adopció de Trolltech per a les llibreries QT pot, com bé afirma Richard Stallman, ser el detonant d’una reacció en cadena que porti a més parts de KDE a adoptar la darrera versió de la llicència, i això al seu torn cridaria l’atenció d’un nombre més gran de desenvolupadors de programari lliure.

Tot i això, les dificultats continuaran per a la GPL 3, especialment mentre Linus Torvalds no es decideixi a posar el nucli que va crear sota la seva protecció.

Més informació:

Nota de premsa de Trolltech
http://trolltech.com/company/newsroom/announcements/press.2008-01-18.1601592972

Guillem Alsina