Les meves prediccions en tecnologia per al 2014

Compartir

Des d’un Android de 64 bits i les seves corresponents CPU ARM per utilitzar-les en terminals mòbils, fins a la tecnologia “wereable”, passant per un mal tràngol per a BlackBerry, Jolla i Ubuntu Touch, o el creixement de Windows Phone.

Comença un nou any, un període d’il·lusió en el qual de ben segur tots intentarem complir aquells propòsits que ens hem fet per als propers dotze mesos. Aprimar-nos? Deixar de fumar? Treballar més? Trobar una altra feina? No deixen de ser catàlegs de bones intencions de les que, essent realistes, no se’n compliran més que una petita part, però que busquen ser una part d’aquest exercici que la humanitat ve practicant des de temps immemorials consistent en intentar endevinar (o, en alguns casos, forçar) el futur.

Amb la mateixa vel·leïtat endevinatòria, aquests dies són molts els que intenten pronosticar què passarà en els propers dotze mesos en els camps més diversos, com el tecnològic. Aquest és especialment difícil pel seu ràpid ritme de canvi; si en el món de l’automoció els fabricants presenten un model nou de cada sèrie, per posar un exemple, en l’àmbit de la tecnologia un fabricant de smartphones pot presentar dos i fins a tres models ‘flagship’ en el mateix període, cadascun amb algun canvi substancial respecte al seu predecessor.

Si bé el de la futurologia és un terreny de joc sobre el qual els peus d’hom es mouen com si estigués caminant sobre arenes movedisses, com a bon ésser humà, no em resisteixo a jugar-hi i, per això, vull deixar constància de les meves prediccions per a l’any 2014 en el camp de la tecnologia:

  • Smartphones Android de 64 bits. Si Apple ho ha fet, encara que sigui un truc de publicitat i màrqueting com afirma Qualcomm, aviat els altres també es veuran arrossegats a adoptar l’arquitectura de 64 bits per a algun dels seus terminals. De fet, ARM ja disposa des de fa temps de dissenys amb aquest ample de bus (l’A7 d’Apple no deixa de ser un microxip amb arquitectura ARM), i és probable que si no ho fan Qualcomm o NVIDIA, siguin Samsung o LG els qui introdueixin un xip d’aquestes característiques, muntat ja el algun terminal. Una altra cosa serà el sistema operatiu; Google hauria de llançar una versió oficial d’Android de 64 bits, si no, és possible que vegem terminals de 64 bits executant un sistema de 32, o versions “no oficials” del sistema. Cal recordar que Intel ja ha mostrat un xip x86 de 64 bits amb un Android també de 64 bits funcionant sobre ell, així que si cap fabricant d’ARM s’anima, el primer terminal amb Android de 64 bits que vegem al mercat podria venir equipat amb xip Intel.
  • Estancament de Facebook. La xarxa social creada per Mark Zuckerberg començarà a tocar sostre aquest any pel que fa a nombre d’usuaris, tot i que això no vol dir que pateixi un daltabaix econòmic amb, per exemple, una abrupta caiguda de la seva cotització borsària, si no més aviat al contrari; la seva massa de prop de 1.200 milions d’usuaris ja està sent monetitzada, i és d’esperar que en els propers mesos encara se li aconsegueixi treure més partit econòmic d’ells mitjançant publicitat, però tot apunta a què la corba de creixement s’està fent cada dia menys pronunciada, i això té la seva lògica si pensem que la població internauta és finita i Facebook ja ha arribat a bona part d’ella.
  • Continuarem veient més smartwatches. Malgrat que les seves vendes siguin encara escasses i el mercat no estigui molt receptiu tret d’entre els early adopters i els més geeks, seguirem veient nous models de rellotge intel·ligent essent llançats al mercat, tant per grans marques (SmartWatch 3 de Sony, Galaxy Gear 2 de Samsung) com per part de petits fabricants i iniciatives de crowdfunding, tot i que és possible que també vegem els primers jugadors que abandonin aquest terreny de joc (I’m Watch?). Entrarà Apple finalment en aquest sector? I Microsoft? Aquestes sí que són preguntes a les quals no m’atreveixo a contestar…
  • I més tecnologia “wearable”. Enllaçant amb el punt anterior, el dels smartwatches, el següent salt -i que podríem començar a veure a finals d’any- és el de la “roba intel·ligent”. Ja fa anys, vaig veure en una de les edicions del Mobile World Congress una jaqueta amb controls integrats per a un reproductor MP3. Juntament amb diversos exemplars d’ulleres intel·ligents semblants a les Google Glass, presentades per altres fabricants, podríem veure aquest tipus de roba/dispositius.
  • El mercat de les smart TVs seguirà creixent. Poc a poc, sense fer gaire soroll, però aniran augmentant setmana rere setmana la base de televisors intel·ligents instal·lats, cosa a la que contribuiran les vendes de set-top boxes independents que es connecten a qualsevol televisor. El mercat de les apps per a aquest tipus de dispositiu es tornarà summament interessant per als desenvolupadors.
  • Diferent sort per a les plataformes de programari “alternatives”. Mentre que Chrome OS començarà a guanyar quotes de mercat significatives (no majoritàries, però si suficients per garantir la seva supervivència en el mercat), gràcies a les vendes de Chromebooks com a màquines de baix cost, tant Sailfish OS (Jolla) com Ubuntu Touch veuran la seva presència al mercat tan limitada que els podrem considerar sistemes operatius residuals. Mentre, Firefox OS es farà un lloc mínimament considerable en mercats com el del Brasil, però sense despuntar o, si més no, comptar en altres com els europeus.
  • Males perspectives per a BlackBerry. Tot i una aposta decidida per un sistema operatiu modern i amb grans possibilitats, i per uns terminals d’excel·lent factura, preveig que els consumidors no respondran com la companyia canadenca esperava. El seu futur? És possible que aquest sigui l’últim any de BlackBerry com a companyia independent i, fins i tot, com a fabricant de terminals o productora del sistema operatiu. Podria esperar-li un destí semblant al de Palm.
  • Windows Phone creixerà. Tant Nokia com Microsoft viuran un bon any. És més que probable que la finlandesa es quedi finalment com a única usuària del palataforma de programari dels de Redmond, però els consumidors començaran a apreciar-la i les vendes dels d’Espoo pujaran com l’espuma del cava amb el qual s’ha celebrat l’arribada del nou any. En conseqüència, les accions de Microsoft també pujaran, i és possible que ho facin més quan es doni a conèixer el seu nou CEO, a l’estiu, gairebé esgotant el termini que havia donat el mateix Steve Ballmer.
  • Big Data, encara més destacada. És una disciplina que ja s’ha convertit en ‘trending topic‘ el 2013, però que en aquest any que comencem encara guanyarà més protagonisme en desenvolupar-se més i ser abraçada per jugadors més petits.
  • Les pantalles corbes deixaran de ser un tema important, tot i que encara podríem assistir al llançament d’algun smartphone o tablet que incorpori aquest tipus de pantalles, o que siguin flexibles, ja que tant públic com fabricants entendran que és un tipus de tecnologia que no aporta gaire i que només constitueix una escala cap a les pantalles totalment doblables, amb les quals podríem portar un tablet a les nostres butxaques. Tanmateix, això no passarà aquest any.

A partir d’ahir, comptem amb dotze mesos per comprovar quantes d’aquestes prediccions es compleixen.

 

Copyleft 2013 El Mur Tecnològic
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà El Mur Tecnològic

Guillem Alsina
Etiquetes: