Les millors novetats de l’iOS 8 són per als desenvolupadors

Compartir

El nou llenguatge de programació Swift, la tecnologia gràfica Metal o les noves API’s són algunes novetats que fan d’aquesta versió de l’iOS 8 un sistema molt potent i versàtil per als desenvolupadors.

Tot i que la nova versió de la plataforma mòbil iOS d’Apple (la 8) porta algunes novetats interessants per als usuaris finals, el millor s’amaga sota el capó del sistema operatiu, en les noves funcionalitats implementades per a què els desenvolupadors treguin el màxim profit del nou sistema.

L’API HealthKit és l’encarregada de comunicar a les aplicacions d’eHealth (salut electrònica, les apps que empren sensors per a monitoritzar certs paràmetres del nostre estat de salut) amb la nova app o centre d’eHealth i entre elles mateixes, propiciant que l’usuari només hagi d’acudir a un lloc per conèixer tota la informació sobre la seva salut.

Entre les apps, també s’hi inclouen aquelles que es connecten amb perifèrics com polseres de fitness.

Els desenvolupadors també poden incloure els seus propis widgets al Centre de Notificacions del sistema, donant lloc a missatges personalitzats per a les seves apps.

Metal és una nova tecnologia gràfica que busca aprofitar al màxim la potència del xip A7 de 64 bits per al desenvolupament de videojocs i altres aplicacions que requereixin un ús intensiu de l’apartat gràfic del smartphone o tablet.

Segons Apple, multiplica per deu la velocitat de dibuixat, permetent augmentar la qualitat dels gràfics fins acostar-los als de les videoconsoles de sobretaula.

Domòtica

Tal i com ja havíem avançat, Apple efectivament ha presentat novetats al voltant de l’àmbit de la domòtica, en aquest cas l’API HomeKit que facilita la creació d’apps que controlin dispositius instal·lats a les llars, de manera individual o grupal, proporcionant un protocol de comunicacions comú.

Aquesta API permet la interacció amb l’assistent de veu Siri, amb la qual cosa es pot arribar a aconseguir el control de determinats paràmetres de la nostra llar, com l’encesa i l’apagat de les llums, per exemple, mitjançant una simple ordre de veu a través l’iPhone.

Fins ara, el camp de la domòtica ha anat progressant de forma lenta però continuada. Cal preguntar-se què passarà a partir d’ara que Apple hi ha incursionat; tindrà novament l’habilitat de revolucionar aquest camp i donar-li un impuls?

No podrem obtenir una valoració fins veure com reacciona el mercat, el que ens dóna una finestra d’entre un i dos anys.

Un factor clau en aquest aspecte serà la reacció dels fabricants de dispositius per a la llar, ja que depèn de si aquests s’apunten o no al carro de la companyia de Tim Cook.

També tal com vam dir en l’article en el qual ens fèiem ressò dels rumors sobre la incursió en domòtica d’Apple, la companyia de Cupertino ve de la mà d’algun dels fabricants indicats, en aquest cas Philips.

Nou llenguatge de programació

Cada productor de plataformes de programari (llegeixi’s sistemes operatius) adopta el seu propi llenguatge de programació i estàndards per a la creació d’aplicacions. Google empra Java per a Android, Microsoft fa el mateix amb C# per als diferents Windows i Apple empra l’Objective-C per al desenvolupament en iOS.

A aquests ara se’ls afegeix Swift, un nou llenguatge de programació dissenyat tant per a iOS com per a Mac OS X que cerca la simplicitat i la potència. Segons Apple, és tan senzill i interactiu com els llenguatges de scripting mentre ofereix la potència i el rendiment d’un llenguatge compilat.

Facilita la convivència amb codi Objective-C, de manera que la migració a aquest nou llenguatge pot ser realitzada de manera progressiva conservant codi heretat mentre es van traspassant determinades parts de l’app al nou llenguatge.

També inclou facilitat per al tractament dels errors de programació més comuns. Segons Apple, elimina categories senceres d’aquests errors.

 

Copyleft 2014 El Mur Tecnològic
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà El Mur Tecnològic

Guillem Alsina
Etiquetes: