Les operadores en peu de guerra contra Google

Compartir

GoogleVodafone o Telefónica volen cobrar a la companyia del cercador per ocupar el seu ample de banda. Lícit o estarien ingressant més pel mateix que ja paguen els internautes?

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – A Google sembla que darrerament li surten enemics per tot arreu, encalçant-la per qualsevol motiu i excusa. La companyia del cercador ha crescut molt durant el darrer any, i ha estès els seus tentacles cap a camps que anteriorment no tocava, amb el que ara competeix contra més empreses i més diverses que abans. El darrer atac patit ve de les operadores, especialment les mòbils.

Tant el president de Telefónica, César Alierta, com el CEO de Vodafone, Vittorio Colao, han coincidit en assenyalar que Google hauria de pagar per l’ús extensiu que fa de les xarxes de comunicacions especialment de les mòbils. Segons la lògica que apliquen ambdós directius, la companyia del cercador ocupa un gran cabal de l’ample de banda disponible, traient beneficis per a ella de la publicitat dels seus servei en línia, uns diners dels quals no anirà a parar res a les operadores que són les que posen les infraestructures que permeten als internautes accedir als serveis de la multinacional nord-americana.

Ambdós empresaris citen la posició dominant de Google, indicant que s’acosta a un monopoli al tenir una gran part del mercat de les cerques en línia (un 85% a tot el món segons les darreres xifres) així com en el de la publicitat en línia, en la qual es fonamenta el seu model de negoci.

Malgrat tot, aquests arguments per part de les operadores podrien ser només una cortina de fum per tal d’amagar el veritable motiu d’aquest nou atac contra la multinacional del cercador: la possible entrada en escena d’aquesta com a proveïdor de serveis de connectivitat i accés a Internet. De moment seria només als Estats Units mitjançant una xarxa de cable de fibra òptica d’alta velocitat pensada sobretot per al medi rural. Però Google no només es queda aquí: juntament amb altres operadores i companyies relacionades amb les noves tecnologies, ha invertit en una nova companyia d’accés sense fils a Internet a través de WiMAX.

Tal i com ha passat en el món de la telefonia mòbil, en el que Google ha trencat les “bones vibracions” que s’havien generat cap a ella per part dels fabricants amb la introducció del Nexus One (el que va significar que la del cercador deixava de ser una companyia centrada en una plataforma per ficar-se també a venedora de maquinari), ara també s’ha convertit en potencial competència directa de qualsevol operadora. Perquè avui són els Estats Units, però demà pot ser la resta del món, qualsevol lloc del globus i amb connexions de cable o fins i tot telefonia mòbil.

Davant la situació que es planteja per al futur, no seria estrany que les operadores s’estiguessin “unint” per evitar l’entrada en escena d’aquest gegant que entra “a sac”, i avisant a Google que si es fica on no ho ha de fer, en pot sortir “escaldada”. El peatge a pagar per ser tan popular podria sortir-li massa car a la companyia del cercador.

És una explicació molt plausible al perquè de les amenaces de les operadores, ja que si només és per l’ús de l’ample de banda, potser no ho estem pagant ja els usuaris en les nostres factures?

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina