Les operadores holandeses volen fragmentar la Web fent cas omís de la privacitat del client

Compartir

Heu escoltat tot el que es diu sobre la neutralitat a la xarxa als Estats Units? Com, per exemple, Verizon i Google volen que la neutralitat de la xarxa només s’apliqui al què ells anomenen la Internet ‘cablejada’ que, aparentment, és una cosa diferent de la Internet "mòbil"? Bé, doncs mentre els nord-americans només en parlen, nosaltres els holandesos anem un pas per davant: la més gran de les tres operadores ha anunciat la seva intenció de començar a cobrar un extra per serveis com VoIP, missatgeria instantània, Facebook, i així successivament, amb les altres dues companyies contemplant mesures semblants. El fosc futur de la Web.

Tom Holwerda via OSNews.com – El mercat holandès de telecomunicacions mòbils està dominat per tres grans operadores – KPN, Vodafone i T-Mobile. KPN – nom complet , Koninklijke KPN NV – és la continuació de la telefonia fixa de l’operador de propietat pública, que fou privatitzat als anys 80. Actualment, encara gestiona la majoria de les connexions de línia fixa, per raons històriques, al mateix temps que és l’operador de telefonia mòbil més gran del país.

Degut a la disminució d’ingressos procedents de les trucades de veu i els serveis de text, la companyia va anunciar aquesta setmana la seva intenció de fragmentar la web i començar a espiar als seus clients. A partir d’aquest estiu, els clients hauran de pagar taxes addicionals per emprar serveis com Skype i WhatsApp, si vostè no paga les taxes addicionals, no podrà accedir a ells.

Pel que a altres serveis es refereix – com Facebook i llocs de vídeo com YouTube – KPN "parlarà amb els seus clients", traduït de l’argot dels negocis això vol dir que estan començant a carregar els serveis menys coneguts, per tal de fer més suportable al públic aquest nou tipus de política, després de tot això llençaran el guant en les coses comunes com YouTube i Facebook.

KPN afirma que els actuals clients de contracte no es veuran afectats, i que la política tan sols és vàlida per als nous contractes. Això no és del tot cert però, tot i això, KPN està usant un buit legal. Tècnicament, els termes i condicions indiquen que certs serveis, com VoIP i text a través d’IP no estan permesos; el que passa és que simplement mai s’havien preocupat per això, no es van posar en marxa mesures per a evitar que en la gent utilitzés aquests serveis. A partir d’aquest estiu, fins i tot per als clients existents, les mesures tecnològiques es posaran en marxa per posar fi a aquests serveis.

Aquestes mesures tecnològiques, per descomptat, es construeixen al voltant d’una profunda inspecció de paquets, que bàsicament verifica totes les dades que envii a través de les xarxes de les companyies que no estan satisfetes i volen cobrar-los extra. És l’equivalent en el servei postal a obrir i llegir tot el correu per a què puguin cobrar més per les cartes amb certs tipus de contingut. Casualment, el servei postal nacional holandès i KPN eren un mateix, fins que foren separats durant el procés de privatització.

Això significa que KPN estarà violant diverses normes de privacitat en el procés però, segons sembla, això ja no és gaire greu en aquests moments. L’OPTA, el regulador de telecomunicacions holandès, hi està d’acord, ja que diuen que portarà més possibilitats d’elecció en el mercat. Això no té sentit, per descomptat, en tant que KPN no ha anunciat els detalls dels preus, tot i que podeu apostar el dolç somriure de Nicki Clyne que consistirà en un recàrrec sobre el que la gent ja està pagant. KPN no està fent això per proporcionar diversitat d’elecció – ho estan fent per guanyar més diners.

Els altres dos principals operadors mòbils, T-Mobile i Vodafone, estan reflexionant sobre plans semblants, però encara no han fet cap anunci en ferm. Però considerant la petita mida del país, i el fet de que només hi ha tres jugadors en aquest mercat, la probabilitat de que KPN doni aquest pas per ella mateixa sense saber si els altres faran el mateix sembla molt poc probable. En altres paraules, el que acostumava a ser una paròdia, es convertirà en una realitat en el que abans era un país amb una Internet prou decent.

Ja que tinc poca o cap esperança en què el meu govern faci alguna cosa al respecte (almenys no mentre el CDA i el VVD estiguin al poder), els únics que possiblement puguin fer alguna cosa al respecte són els mateixos serveis. Com veieu, KPN i les altres companyies estaran cobrant per serveis que no els pertanyen; no crec que Facebook, YouTube, Skype, etc, estiguin gaire satisfets amb això. Ells podrien fàcilment bloquejar l’accés als seus serveis a tots els clients de KPN, fins i tot els que estan pagant les despeses addicionals, amb un bon avís del perquè – la indignació pública cap a les operadores pot ser important.

Espero sincerament que tinguin les pilotes de fer-ho, però una veueta cínica murmura al meu darrere – i si els serveis estan en realitat darrere d’això? I si han estat negociant acords com aquest en concret per tal de tenir uns ingressos extra? El que vull dir és que Google és propietari de YouTube, i Google està a favor d’una web mòbil fragmentada, sense respecte per la privacitat.

Si aquest és el cas – llavors estem fotuts. Seria la trampa més elaborada del món: posar com a esquer a tota la població a la Web com una xarxa lliure i oberta – i després cobrar-ho a tots un cop que el món se n’ha tornat dependent.

És brillant.

Article original per Thom Holwerda publicat a OSNews.com
Traduït i adaptat amb el coneixement i consentiment de la font original

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)