Les steamboxes es perfilen com a competidores de les videoconsoles

Compartir

El CES ha vist la presentació d’un bon nombre d’ordinadors concebuts per a utilitzar juntament amb un televisor a la sala d’estar amb el sistema operatiu de Valve.

La steambox d'Alienware

La steambox d’Alienware

En la seva conferència de premsa al CES, la productora i distribuïdora de videojocs Valve ha ensenyat per primera vegada una sèrie de prototips d’ordinadors -més d’una dotzena- de partners que executen la seva plataforma de programari Steam OS, concebuts tant en aspecte com en funcionament per treballar com a videoconsoles domèstiques connectades a un televisor a la sala del domicili.

L’estratègia de Valve ha estat anar pas a pas a la conquesta dels gamers de PC, començant amb una sèrie de bons jocs, després amb el sistema de distribució Steam i, finalment, creant el seu propi sistema operatiu (Steam OS) basat en GNU/Linux i dedicat pràcticament en exclusiva a l’execució de Steam i els videojocs que l’acompanyen.

Ja sigui per promocionar Steam OS o com a veritable motiu de la seva existència, Valve ha mostrat el seu rebuig a Windows 8 públicament, afirmant des de la direcció de la companyia que veu millor a GNU/Linux per als videojocs que al nou sistema operatiu de Microsoft.

I el darrer pas en aquesta estratègia de dominació mundial és el maquinari. Paral·lelament al llançament de la beta pública de Steam OS, Valve també va obrir un programa de certificació de màquines per a la correcta execució de Steam OS. Aquestes màquines reben el nom genèric de Steambox (caixa de Steam), i en el CES s’hi han presentat els primers prototips, algun d’ells de la mà de fabricants tan importants com Dell, que va mostrar una màquina sota la seva marca de gaming Alienware.

Fins i tot la mateixa Valve llançarà probablement una Steambox sota marca pròpia al mercat més endavant, cosa que podria provocar les suspicàcies de la resta de partners en el seu recentment creat ecosistema.

Un punt en comú que comparteixen aquestes màquines és el Steambox Controller, un comandament per a jocs dedicat fabricat per Valve i comú a tots els aparells. És de suposar que, amb això i el programari comú, Valve asseguri una experiència de joc única per a tots els usuaris d’aquestes màquines encara que el seu preu, prestacions i disseny sigui diferent en cada cas.

El preu d’aquestes màquines comença en uns 500 dòlars, però és que no només ofereixen una videoconsola; en treballar governadas per un sistema GNU/Linux poden executar també tot un seguit de programari que en uns casos es troba disponible per a les videoconsoles de la competència i en d’altres no.

En el primer d’aquests casos ens trobem amb navegadors web (Google Chrome, Mozilla Firefox, …) i reproductors de vídeo (VLC) o entorns Home Cinema (XBMC), mentre que en el segon tenim, per exemple, les suites ofimàtiques (LibreOffice ) i els programes de retoc d’imatges (The GIMP), per esmentar només alguns exemples.

Això converteix les steamboxes en complets ordinadors que, després de la sessió de joc, poden ser emprades de manera més “productiva”.

En alguns casos, fins i tot comptarem amb opció d’arrencada dual de sistemes operatius, amb Steam OS com a opció per a joc, i Windows per a productivitat.

En ser Steam OS un sistema operatiu encara en fase beta, les seves especificacions encara no estan acabades, així com el suport per a maquinari, de manera que per ara només corre únicament en ordinadors amb tarja gràfica NVIDIA, tot i que el processador pot ser indistintament Intel o AMD, això sí, de 64 bits. El suport per a targes gràfiques Intel i ATI-AMD vindrà més endavant.

Es preveu que les primeres steamboxes en arribar a les botigues ho facin a partir de la segona meitat d’aquest any i, llavors, podrem començar a respondre a la gran pregunta que plantegen: podran fer ombra a les videoconsoles “de tota la vida” com la PlayStation i la Xbox?

 

Copyleft 2013 El Mur Tecnològic
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà El Mur Tecnològic

Guillem Alsina
Etiquetes: