Les suites ofimàtiques mòbils no integraran suport per al format OpenDocument

Compartir

Mobile World Congress 2009Ni Dataviz ni QuickOffice s’han mostrat disposades a incloure en un futur proper suport en els seus respectius productes per al format obert de document que ha popularitzat OpenOffice.


Guillem Alsina, l'autor d'aquest articleGuillem Alsina (guillem@imatica.org) – Fastiguejat d’un problema personal amb la manipulació de documents de text en entorns multiplataforma que inclouen dispositius mòbils, em vaig decidir a aprofitar l’avinentesa que em proporcionava la presència dels dos principals fabricants de suites ofimàtiques per a aquests petits dispositius en el Mobile World Congress, per "assaltar-los" i preguntar-los sobre el tema.

El meu problema és que habitualment, i en la redacció dels meus articles per a www.imatica.org i altres llocs amb els què col·laboro, empro diversos dispositius que inclouen ordinadors i el meu telèfon mòbil Nokia E90. A més, aquests diversos ordinadors contenen diferents sistemes operatius i suites ofimàtiques, com poden ser Windows amb Microsoft Office o Linux i Mac OS X executant OpenOffice.

Si edito un document en format .DOC amb Word, no tinc problema en modificar-lo i guardar-lo des del telèfon, però si intento fer el mateix després d’haver-lo editat amb l’OpenOffice, m’és impossible desar-lo, a vegades ni tan sols obrir-lo, encara que l’hagi desat en format .DOC amb aquest programa lliure.

Sóc conscient que el suport per al format de fitxer propietari de Microsoft ha estat implementat a l’OpenOffice gràcies a un procés d’enginyeria inversa, amb el que és possible que en recórrer a posteriori a un programa que ha de ser minimalista en el moment d’obrir els documents emmagatzemats (en aquest cas el QuickOffice que venia per defecte amb el meu telèfon), no els pugui gestionar correctament.

Així que, amb això en ment, em vaig dirigir a preguntar si en un futur proper alguna d’aquestes dues companyies es decidiria a incloure suport per a OpenDocument en els seus productes, veritable format multiplataforma i en ser obert, molt fàcil d’incloure a qualsevol aplicació.

Els primers foren els de QuickOffice, als quals vaig trobar en un acte celebrat per a la premsa en un cèntric hotel de Barcelona. La seva resposta fou contundent: ells formen part d’una aliança que entre d’altres inclou a Microsoft i, per tant, no inclouran suport per a OpenDocument ni ara ni MAI.

Els següents foren DataViz, productors de la coneguda suite Documents To Go que és la competència directa de QuickOffice. Després de "marejar la perdiu" una estona dient-me que no havien rebut feedback en aquest sentit dels usuaris i que ells es guiaven pel que els deien els usuaris, van acabar confirmant-me que, almenys, de moment no hi ha plans, i que en el futur ja es veurà. Ni si ni no, sinó tot el contrari… o dit d’una altra manera, van quedar bé.

La meva conclusió

No és que em declari un "integrista del lliure" al més pur estil Richard Stallman, tot i que he de reconèixer que la filosofia que impregna el programari lliure m’agrada i sóc usuari de GNU/Linux com a plataforma principal, malgrat que també utilitzo solucions tancades com Microsoft Windows i el Mac OS X d’Apple, per tant no vull imposar a cap companyia comercial que es guia pels seus interessos comercials (quelcom totalment legítim en una economia de mercat com en la que vivim) que inclogui tal o qual format o tal o qual estàndard.

També entenc -sobretot en el cas de QuickOffice- que un tracte comercial és un tracte comercial, i que no poden ser-li "infidels" a Microsoft si volen continuar gaudint de certs avantatges.

Però tot i això, m’estranya i em decep que ningú a aquestes alçades hagi fet un esforç per a crear una suite ofimàtica mòbil capaç de gestionar a tots els nivells (presentar i editar) els formats d’OpenDocument per a documents de text, fulls de càlcul i presentacions.

Fins i tot m’estranya summament que no sigui una iniciativa que hagi partit del mateix món del programari lliure, o de Google que podria incloure-la en el seu Android. Perquè la paradoxa de treballar en un sistema operatiu lliure havent d’editar documents en format .DOC amb Documents To Go que després hauràs de veure en una plataforma tancada com la de Microsoft perquè com ho toquis amb l’OpenOffice despedeix-te després de tornar a editar-los en el telèfon, em sembla més que paradoxal, demencial.

Guillem Alsina