L’execució d’aplicacions Android ja no és vedat exclusiu de la plataforma de Google

Compartir

AndroidLa màquina virtual Alien Dalvik és capaç d’executar aplicacions completes del sistema operatiu del robotet verd sense necessitar la presència d’un terminal que l’utilitzi. Aquest podria ser el programari que en un futur permetés l’execució de programari Android en un PC amb Windows o Linux, un Mac o fins i tot smartphones funcionant amb altres plataformes com ara BlackBerry OS.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Amb la diversitat de plataformes existents avui en dia en el món dels smartphones, ens trobem que en optar per un sistema en concret, perdem molt del bo que un altre ens pot oferir. Per a pal·liar aquesta situació, és necessari que es desenvolupin solucions de virtualització o emulació com la que proposa VMware a imatge i semblança del que ja fa en els escriptoris i servidors, o quelcom semblant a Wine, programari que reimplementa les API’s de Windows en GNU/Linux. La màquina virtual Alien Dalvik du a terme una cosa semblant a aquest darrer programari però amb Android en comptes de Windows.

Els punts que compleix la plataforma de Google per a permetre la implementació d’una màquina virtual que executi les seves aplicacions sobre un altre sistema són d’una banda que és de codi font obert (almenys majoritàriament, tinc entès que el carregador del sistema per a cada telèfon no ho és) i, d’una altra, els programes s’executen sobre una màquina virtual que s’inspira en el mètode de treball de Java, fet que permet que una aplicació per a Android pugui executar-se en qualsevol terminal de la mateixa arquitectura hardware sempre que s’hagi implementat la màquina virtual Dalvik, responsable de mantenir l’API del sistema i de resoldre les crides a aquesta API de l’aplicació per a interactuar amb el maquinari.

Això ofereix molta flexibilitat a la plataforma de cara a l’usuari, solucionant un vell problema que es donava antigament amb Symbian i que era que un mateix programa havia d’oferir versions diferents per a funcionar sobre cada telèfon o subgrup de terminals. Ara, i amb un sol executable, qualsevol programa pot funcionar en qualsevol dels terminals que disposi de la màquina virtual implementada.

A partir d’aquestes dues premisses és fàcil pensar que, si es reimplementa l’API d’Android en una altra màquina virtual sobre un sistema operatiu i maquinari diferent però que respongui de la mateixa manera a les crides dels programes, l’execució serà possible. I això és, precisament, el què ha fet la gent de Myriad amb la màquina virtual Alien Dalvik.

La demostració pública d’aquest programari es va realitzar en el recent Mobile World Congress, en el qual Myriad va ensenyar la seva execució en un Nokia N900 amb sistema operatiu Maemo. La prova pública davant de la premsa va consistir en treballar amb l’aplicació Adobe Photoshop de retoc d’imatges per a Android, la qual va mostrar un rendiment igual o fins i tot superior al de la seva execució sobre la màquina virtual Dalvik original de Google.

Possibilitats infinites

Recentment s’especulava amb la possibilitat que en un futur proper el sistema operatiu BlackBerry OS en la seva variant per als smartphones de RIM o en la plataforma basada en QNX per a tablets, pogués executar programari procedent de l’ecosistema Android. La manera de fer-ho seria aquesta mateixa, recrear una màquina virtual compatible amb les API’s del sistema (quelcom que, com hem vist, es pot fer gràcies a la disponibilitat del codi font de la plataforma de Google) però que funcionés com a programa natiu sobre el maquinari i el sistema operatiu de la màquina que l’aculli.

En ser aquest un model d’execució universal, a més de per Myriad per a la seva Alien Dalvik, pot ser adoptat per qualsevol altra empresa. RIM podria fer el mateix oficialment o deixar a una tercera part (com la mateixa Myriad) el camí obert per tal que sigui qui ho implementi. Fins i tot la mateixa Alien Dalvik podria ser la triada per dur a terme aquesta tasca.

Però amb això, no només ens cenyim al món dels smartphones; una màquina virtual compatible amb Dalvik es pot implementar per a qualsevol plataforma, fins i tot aquelles d’escriptori com Windows, Mac OS X, GNU/Linux o FreeBSD per posar els exemples més coneguts. I, amb això, podríem executar aplicacions d’Android en pràcticament qualsevol màquina.

De fet, es va rumorejar fa algun temps que una de les possibilitats que per al futur contemplava Canonical era l’execució de programari d’Android directament sobre Ubuntu.

Copyleft 2011 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina