L’exemple de Symbian-Guru com a paradigma del que està vivint la plataforma de Nokia

Compartir

SymbianL’autor i editor d’un dels llocs web de referència per als posseïdors d’un terminal Symbian, es declara fastiguejat amb la política de Nokia respecte a aquest sistema operatiu, i de l’erràtic llançament de terminals del fabricant finlandès que no compleixen amb les expectatives, per la qual cosa abandona aquesta plataforma en favor d’Android i, conseqüent amb els seus actes, deixa de publicar el bloc.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Des de fa temps, analistes de mercat, blocaires i, en general, bona part de la comunitat d’aficionats a les especulacions sobre el mercat de la telefonia mòbil, afirmen que els dies de glòria per a Symbian estan comptats, malgrat que encara té la majoria dels telèfons mòbils i smartphones venuts al món. Un camí erràtic (malgrat que Nokia ha assegurat tot el contrari) i un sistema que tècnicament s’havia anat quedant desfasat enfront dels seus principals competidors (iPhone OS/iOS, Android i BlackBerry OS principalment) han estat els principals esculls amb els quals s’ha hagut d’enfrontar Symbian i han hagut de patir els usuaris.

En els darrers temps, i com a mesura per frenar el continuat degoteig d’usuaris que abandonaven la plataforma, Nokia ha obert el codi font del sistema alliberant-lo per relacionar més estretament la comunitat de desenvolupadors amb aquest programari, i d’altra banda ha emprés una renovació a fons per adaptar la plataforma a tecnologies modernes i a un tipus de terminals diferents dels que es trobaven al mercat quan Symbian amb prou feines tenia competència. Tot aquest esforç, però, sembla llançat a les escombraries car Nokia sembla haver apostat per MeeGo per equipar els seus futurs terminals de gamma alta.

Si a tot això se li afegeixen les males crítiques que han generat entre alguns usuaris diversos terminals llançats per Nokia en els darrers temps (amb l’N97 com a exemple paradigmàtic), ens trobem amb el panorama complet que ha motivat a Ricky Cadden, director, editor i columnista del bloc Symbian-Guru.com, a abandonar definitivament aquest bloc, una publicació de referència per als entusiastes de la plataforma i, més concretament, dels terminals Nokia. En ella s’hi podien llegir des de reviews de terminals (principalment de marca Nokia, tot i que sense deixar de banda altres marques que comercialitzessin telèfons amb Symbian i, fins i tot, alguna vegada altres plataformes) fins a referències a aplicacions o temes d’escriptori.

En el llarg post de despedida que Cadden dedica als seus lectors, es despatxa a gust amb Nokia: “No puc continuar recolzant a un fabricant que posa en circulació desastrosos "vaixells insígnia" com l’N97, i que espera que empri serveis que ningú usa, ni tan sols molts dels mateixos treballadors de Nokia. Tampoc puc continuar recolzant a una plataforma mòbil i sistema operatiu que contínuament es tanca en l’oblit per a centrar-se en "l’obertura", fent els ulls grossos davant de les millores evidents que altres plataformes obertes han inclòs des de fa diverses iteracions”.

El canvi vital que Cadden ha fet en la seva “vida mòbil” l’ha dut als braços d’un dels rivals emergents de Symbian, Android, cada cop més ben posicionat en el mercat; no només ha adquirit un Nexus One, si no que afirma que “Quan vaig rebre el meu HTC Eris, vaig quedar convençut al 100% de que l’ús d’Android arruïnaria a Symbian”. Frase lapidària.

Cadden no és l’únic que ha seguit aquest camí; com ja li va passar a Palm en el passat i a Windows CE, Mobile, Phone o tots els noms que ha rebut la plataforma, des d’una posició molt còmoda o relativament còmoda, han passat a anar decaient lentament. El cas de Palm és molt exemplificador, i la seva caiguda s’explica per errades pròpies de la companyia que havia creat la plataforma; de tenir un ple domini del mercat, s’ha acabat diluint i desapareixent.

A Microsoft li ha passat el mateix, tot i que la seva versió mòbil de Windows mai va arribar a dominar el mercat, però sí que va gaudir d’una oportunitat per fer-ho i la va deixar passar. El resultat és que la seva quota de mercat, de la mateixa manera que la de Symbian, va gotejant continuadament a la baixa.

De moment, encara són uns quants els fabricants que confien en Symbian per als seus telèfons, però en les gammes més altes aquesta plataforma s’està deixant de banda en favor d’Android i, en el cas de Samsung, Bada. La puixança de BlackBerry, que ven més i més a cada mes que passa, i una Apple crescuda, constitueixen un altre factor transcendental per entendre aquest declivi, però el que sempre quedarà a les nostres retines com l’últim clau que va tancar la tapa del taüt de Symbian en els terminals de gamma alta és la “traïció” que Nokia li va fer passant-se a MeeGo.

Aquesta plataforma encara tindrà molta corda en smartphones domèstics (les sèries més senzilles de Nokia, per a usuaris que primen les funcionalitats multimèdia) i els terminals més simples, els que es poden considerar telèfons mòbils i no smartphones, amb la mateixa Nokia i Sony Ericsson sent-ne els seus clients principals, però sense oblidar a Motorola ni, perquè no, Samsung (que ja va aclarir que Bada no serà l’únic sistema que empri).

Copyleft 2010 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina