LibreOffice 4.0 promet ser la suite que han esperat els usuaris els darrers dotze anys

Compartir

Millores en interoperativitat, en les funcions que ofereix, i una completa neteja del codi font base sota el capó.

LibreOffice 4.0 arriba amb la promesa de ser “la suite ofimàtica gratuïta amb què la comunitat ha estat somiant des del 2001”. Aquesta frase es refereix a l’any en què es va publicar la primera versió (encara inestable) d’OpenOffice, poc després que Sun Microsystems anunciés que obriria el codi font del programa que acabava d’adquirir per tal de crear un projecte col·laboratiu.

La pedra de toc de la renovació de LibreOffice ha estat la neteja del codi font de l’aplicació, que ha permès desfer-se de vells mètodes de programació i abraçar nous paradigmes, eliminant al seu torn antigues funcionalitats antiquades que han estat substituïdes amb codi renovat. En el comunicat emès per The Document Foundation (entitat que es troba darrere del desenvolupament i promoció de LibreOffice) s’arriba a parlar, fins i tot, de “state of the art” del codi C++, una expressió que em permeto traduir lliurement com “el no va més”.

Aquesta neteja també redunda en la velocitat d’execució de la nova suite en ordinadors que ja tenen uns quants anys a les seves espatlles, encara que naturalment es nota més pesada que en màquines més modernes i amb processadors més potents.

Entre les novetats més destacables (aquí llistat complet) hi trobem:

  • integració amb diversos gestors de continguts populars: Alfresco, Microsoft SharePoint 2010 o SAP NetWeaver Cloud Service entre d’altres
  • millora la interacció amb els formats RTF i DOCX (Microsoft) i possibilitat d’importar documents de Microsoft Publisher
  • integració de la interfície d’usuari amb Unity (Canonical, Ubuntu) i suport per a temes de Firefox, entre altres afegits que permeten personalitzar al màxim la interfície d’usuari
  • en el full de càlcul ara s’hi poden desar els gràfics de manera independent com a imatges, en format JPEG i PNG

Paral·lelament, The Document Foundation ha publicat a Google Play la primera versió de LibreOffice Impress Remote, una app que permet convertir el nostre dispositiu Android (smartphone o tablet) en un comandament a distància per passar les diapositives de les nostres presentacions, podent veure les anotacions per a filar el nostre discurs, o tenir al davant la mateixa diapositiva. De moment, només està suportada per a GNU/Linux, però s’espera que aviat estigui també disponible per a Windows i Mac OS X.

Coincidint amb el llançament, el lloc web de LibreOffice també ha estat actualitzat, amb un ‘look&feel’ més visual i en el qual s’hi emfatitza en primer lloc la descàrrega del producte.

Una qüestió de màrqueting: mentre que LibreOffice ja ha aconseguit el numeral 4 com a versió principal, el seu principal rival com a suite ofimàtica Lliure, OpenOffice (el desenvolupament de la qual ha continuat sota la direcció de la Fundació Apache), encara continua ancorada en la 3 i intentant arribar a la 4. Això, a priori, no indica res a nivell de desenvolupament tècnic d’ambdós productes, però la diferència de números si que deixa un clar missatge subliminar en la ment de l’usuari final: el nombre més gran és el més desenvolupat, el millor, el que guanya.

LibreOffice 4.0 ja està disponible per a descàrrega des del seu lloc web.

 

Copyleft 2013 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina
Etiquetes: