L’Institut d’Estudis Catalans posa en línia una web de terminologia científica i tecnològica

Compartir

Els internautes hi poden cercar en context els termes que vulguin a través del cercador de publicacions periòdiques científiques en català.

L’Institut d’Estudis Catalans (IEC) ha posat en línia el portal CiT (Ciència i Tecnologia), que aplega la terminologia pròpia d’aquestes branques, fruït de la tasca encetada l’any 2004 per la Secció de Ciències i Tecnologia del mateix IEC per a la confecció del Diccionari de Ciència i Tecnologia (CDT).

Salvador Alegret, membre de l’IEC i director del programa de recerca, defineix el CiT com “un projecte editorial que posa a l’abast del públic obres terminològiques de ciències i tecnologia, principalment obres publicades i actualment exhaurides, les quals són publicades en un format avançat de base de dades accessible a Internet”.

El contingut del portal està disponible sota llicència Creative Commons que permet reutilitzar-lo citant la font original, i construït seguint la filosofia Open Data (dades lliures), la qual precisament prescriu el lliure accés a les dades per part de la ciutadania.

El portal està dividit en tres parts:

  • BiblioCiT, una biblioteca en línia que aplega publicacions terminològiques de ciència i tecnologia de diverses tipologies (diccionaris, vocabularis, nomenclatures o manuals) editades per l’IEC o vinculades a la institució. Aquests documents estan publicats en una interfície web que permet fer cerques individualment;

  • CercaCiT, un cercador bàsic de termes;

  • ContextCiT, un cercador avançat que estén la cerca en context a totes les publicacions científiques periòdiques que recull l’Hemeroteca Científica Catalana, que actualment conté més de disset mil articles científics.

El portal CiT s’anirà ampliant progressivament amb l’aportació de noves publicacions de les fonts de les quals beu.

 

Copyleft 2013 El Mur Tecnològic
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà El Mur Tecnològic

Guillem Alsina
Etiquetes: